Preţul operelor lui Brâncuşi a dărâmat trei recorduri mondiale

Constantin Brâncuşi este cel mai bine vândut artist român din toate timpurile. De asemenea, el este şi unul dintre cei mai prezenţi pe piaţa neagră a artei, estimată la 6 miliarde de dolari anual.

Într-un top realizat de casa de licitaţii Artmark, la începutul lui 2015, îl plasa pe locul patru, între cele mai vândute opere de artă din toate timpurile, întrecut doar de Giacometti, Modigliani şi Matisse. Sub el se află cea mai bine cotată lucrare a lui Picasso, în contectul în care creaţiile lui au doborât de trei ori recordul mondial de preţ.

Astfel, în 2009, la o licitaţie care a avut loc la Paris, un colecţionar a dat 29 de milioane de euro pentru „Madame L.R.“. Piesa, realizată între anii 1914-1917 şi care făcea parte dintr-o colecţie Yves Saint Laurent, fusese ţinută aproape ascunsă până atunci, acesta fiind, de altfel, şi principalul motiv al preţului de vânzare ameţitor.

Anul 2005. Lucrarea „Pasăre în spaţiu“ este adjudecată cu 27,5 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de celebra casă Christie’s din New York. Suma de pornire fusese de 8 milioane de dolari.

În 2002, sculptura “Danaide“ se vindea cu 18 milioane de dolari, de aceeaşi casă de licitaţii Christie’s. Piesa, datând din 1913, fusese evaluată, anterior, la 8-10 milioane de dolari.

“Prométhée”, un cap turnat în bronz, realizat în 1911, a fost vândut, pentru suma de 12.682.000 de dolari, la o licitaţie organizată la New York, pe 2 mai 2012, de casa Sotheby’s.

„Une Muse“ a fost adjudecată, pentru 12,4 milioane de dolari, la o licitaţie de artă modernă şi impresionistă organizată de casa Christie’s la New York, pe 7 noiembrie 2012.

Lucrarea care are toate şansele să stabilească un nou record prin preţul de vânzare este „Cuminţenia Pământului“. Încadrată la categoria „Tezaur“, şi expusă, în prezent, la Muzeul Palatului Cotroceni, sculptura este cotată la aproximativ 20 de milioane de euro, de către moştenitorii lui Brâncuşi. În cazul în care statul român nu-şi va mări oferta iniţială, de numai 2 milioane de euro, lucrarea va fi scoasă la licitaţie.

Pe locul sase in topul celor mai scumpe sculpturi din lume se afla  celebra opera de arta a sculptorului roman Constantin Brancusi – „Doamna L.R.” sau „Portretul Doamnei L.R.”. Sculptura din lemn a fost realizata intre anii 1914-1917 si a fost vanduta in anul 2009 in cadrul licitatiei organizate de catre Yves Saint Laurent contra sumei de 37,6 milioane de dolari. Cea mai scumpa sculptura din intreaga lumea apartine renumitului sculptor Alberto Giacometti si este denumita „Omul care merge”. Aceasta nu doar ca este cea mai scumpa sculptura din lume, dar este si una dintre cele mai scumpe opere de arta din intreaga istorie a artei, fiind si una dintre cele mai interesante sculpturi. Aceasta a fost realizata de catre sculptorul anterior mentionat, in anul 1961. „Omul care merge” este o sculptura din bronz si, dupa cum insusi numele sugereaza, aceasta infatiseaza silueta unui barbat care merge. In spatele sculpturii se ascunde o interesanta simbolisica, criticii de arta afirmand ca aceasta sculptura simbolizeaza forta umana, viata si trairile interioare ale omului precum si puterea sa de a merge prin viata mentinand un anumit echilibru. Sculptura a fost vanduta in anul 2010 de catre grupul german Commerzbank unei importante colectionare de arta – Lily Safra, in timpul unei expozitii de arta, contra sumei de 104,3 milioane de dolari, „Omul care merge” devenind cea mai scumpa sculptura a tuturor timpurilor.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password