Connect with us

PR Emotional

9000 de persoane salvate de Savamont în 2019

Salvamontiştii au intervenit, pe parcursul anului 2019, la peste 7.000 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical în zona montană, fiind salvate aproximativ 9.000 de persoane, a anunţat într-un comunicat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

Potrivit sursei citate, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 42 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2019, an în care serviciile publice Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 400 – 650 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 130 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine.

În anul 2019, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 7.170 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, existând o creştere de 21,1% faţă de 2018, acţiuni în care au fost salvate un număr de 8.927 de persoane, cu 26,33% mai multe faţă de anul trecut.

Dintre aceste acţiuni, un număr de 4.436 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, 3.509 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 927 de acţiuni iarna, în afara domeniilor schiabile, restul de 2.743 de acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară.

Din numărul total de intervenţii, 3.259 de cazuri au fost predate, pentru transport, către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 69 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 63 de cazuri au fost predate serviciilor de medicină legală.

“În perioada de referinţă, structurile Salvamont au intervenit şi la 108 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum şi la 42 de evenimente montane, ca resursă de sprijin sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile. Trebuie remarcat faptul ca structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect şi îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale”, a precizat Sabin Cornoiu, potrivit comunicatului.

De asemenea, au fost realizate peste 80.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.

În anul 2019, serviciile Salvamont au asigurat asistenţă de specialitate la un număr de peste 450 competiţii sportive cu caracter montan fiind asistaţi peste 260.000 de concurenţi.

Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone s-au primit 13.594 apeluri, dintre care 4.427 de apeluri direct sau prin SNAU 112 care anunţau accidente montane, 1.456 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 7.711 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

“Faţă de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 21,13%, acest lucru datorându-se faptului că numărul turiştilor la munte este în continuă creştere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canyoning, parapantă, schi de tură, precum şi a apariţiei de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start”, a mai informat Sabin Cornoiu.

Anul trecut, structurile Salvamont din întreaga ţară au participat la un număr de peste 40 de intervenţii în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU- SMURD sau Ambulanţă şi la peste 30 de exerciţii organizate de către Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă cu teme diverse: accident aviatic, avalanşe, cutremur, incendii, accident feroviar, inundaţii, etc. precum şi la exerciţiul FIREFOX 2019.

De asemenea, pe linie de formare profesională, 89 de candidaţi salvamont proveniţi din centrele locale şi judeţene de formare profesională au parcurs diverse etape de pregătire finală în Centrul Naţional Salvamont. În 2019, şi-au finalizat stagiile de formare şi au susţinut examenul de atestare ca salvator montan 44 de cursanţi şi şi-au susţinut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, 311 salvatori montani.

În ambele etape, iarnă şi vară, de pregătire finală, organizate nivel naţional, modulul de formare şi evaluare medicală a fost susţinut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel o primă etapă în uniformizarea sistemului de pregătire şi formare, iar 28 de salvatori montani au urmat cursurile de pregătire ca paramedici, nivelul I sau II, în centrele de formare ale SMURD ale ISU. De asemenea, au fost organizate patru acţiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele in funcţiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul.

Pe linia pregătirii unităţilor de intervenţie canine la avalanşă, au fost organizate trei stagii de formare şi evaluare pe plan naţional, fiind brevetate două noi unităţi de intervenţie şi reatestate doisprezece.

De asemenea, şase structuri Salvamont-Salvaspeo judeţene şi-au constituit echipe de scafandri care pot interveni în lacurile şi râurile din zona montană şi în peşteri, alte trei judeţe având în diverse stagii de formare astfel de echipe. Pentru acest domeniu s-a elaborat şi implementat o procedură naţională pentru scufundări şi a fost realizat un program naţional de pregătire.

Delegaţii structurilor salvamont au participat la Congresul internaţional al Federaţiei Salvatorilor pe pârtii de schi FIPS desfăşurat în luna septembrie, la Barilloche în Argentina şi la Congresul mondial al Salvatorilor alpini CISA IKAR, desfăşurat în luna octombrie la Zakopane în Polonia, acţiune la care în delegaţia Salvamont România a fost cooptat şi un delegat din partea Inspectoratului General pentru Aviaţie.

În urma numărului mare de evenimente produse la începutul sezonului de iarnă 2018-2019, Salvamont Români a emis 100.000 de fluturaşi cu reguli de comportament atât în zona alpină cât şi pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, ce au fost distribuiţi gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv, prin punctele de informare şi structurile de primire turistică.

“Activitatea de salvare montană s-a desfăşurat la un nivel foarte bun, cu respectarea normelor de dotare, intervenţie, protecţie a muncii, management al riscului, formare profesională, impuse ca standarde de calitate pentru acest domeniu de directivele europene şi de ale celor două mari organismele profesionale mondiale, CISA IKAR şi FIPS, în care suntem membri, echipele au reuşit să facă tuturor solicitărilor, iar consiliile judeţene şi cele locale au acordat o atenţie şi un sprijin deosebite acestei activităţi. Serviciile publice judeţene şi locale Salvamont şi-au dezvoltat şi perfecţionat permanent structurile de intervenţie, demonstrând astfel că gestionează foarte bine evenimentul montan, atât pe linie de prevenire a accidentelor montane cât şi ca intervenţie pentru salvare, lucru confirmat şi de faptul că, de ani buni de zile, gradul de răspuns al serviciilor publice Salvamont la evenimentele montane a fost de 100%, şi, în activitatea derulată, echipele Salvamont, nu au solicitat şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse de sprijin, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne”, a mai punctat Sabin Cornoiu.

Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Recent:

ECONOMIC5 days ago

Expoziția ‘’Efectul Picasso‘’ organizată în cadrul Muzeului de Artă Recentă, susținută de Aqua Carpatica

Aqua Carpatica susține arta în toate formele sale, astfel, s-a alăturat expoziției intitulate ‘’Efectul Picasso’’ care poate fi vizitată în...

PODCAST Dezvoltare Personală6 days ago

Vis olimpic, cu Lăcrămioara Perijoc. Psiholoaga din ring – Podcast Business Philosophy

Podcastul Business Philosophy a avut-o ca invitată pe vicecampioana mondială la box, Lăcrămioara Perijoc, singura (până acum!) pugilistă din România...

ECONOMIC1 week ago

CARPATHIA WINES și ALAI  –  două noi game de vinuri sub umbrela Domeniile Sâmburești

CARPATHIA WINES și ALAI  –  două noi game de vinuri sub umbrela Domeniile Sâmburești. Apreciatele vinuri Domeniile Sâmburești se diversifică!...

TV Business Philosophy1 week ago

Emisiunea Business Philosophy. Despre trenduri şi provocări ȋn marketingul online, cu experţii Rockada Marketing şi Devrika

Emisiunea „Business Philosophy” de la Canal 33, de miercuri, 20 septembrie, a avut ca invitaţi doi specialişti ȋn Marketing şi...

TV Business Philosophy2 weeks ago

Emisiune Business Philosophy – Reconversia profesională în sport

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33 l-a avut ca invitat pe președintele Federației de Fotbal Tenis, Frederico Tchabass Tabares,...

Stiri2 weeks ago

Drept la replică

Așa cum am anunțat (de două ori!) în cadrul Podcastului (Vezi aici https://www.youtube.com/watch?v=uaGHVaswt5I), consemnăm dreptul la replică al lui Avram...

ECONOMIC2 weeks ago

Patru dintre expresiile Carpathian Single Malt Whisky sunt disponibile pentru vânzare online în Norvegia

Patru dintre expresiile Carpathian Single Malt Whisky sunt acum disponibile pentru vânzare online în Norvegia, prin intermediul distribuitorului “Vinmonopolet”. “Norvegia,...

PODCAST SPORT3 weeks ago

Podcast Business Philosophy – Marea Provocare! Pe cine îl provoacă Paul Georgescu să înoate 100 km în mare

Paul Georgescu l-a provocat în cadrul Podcastului Business Philosophy pe Avram Iancu să înoate 100 de km în Marea Neagră,...

ECONOMIC3 weeks ago

Calitatea excepțională a vinurilor produse la crama Domeniile Alexandrion Rhein 1892, recunoscută la nivel internațional. 5 medalii de aur și 3 de argint, cucerite la MUNDUS VINI Summer Tasting

Calitatea excepțională a vinurilor produse la crama Domeniile Alexandrion Rhein 1892 a fost recunoscută la nivel internațional. “Vești extraordinare de...

ECONOMIC3 weeks ago

AQUA Carpatica Flavours, primul produs din România care se lansează la raft cu spatele produsului (contraeticheta)

AQUA Carpatica, brandul care a redefinit puritatea și a demonstrat că apa are gust, lansează acum o nouă băutură: AQUA...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: