Connect with us

ECONOMIC

Sfaturi practice pentru cultivarea cartofilor

Culturile de cartofi reprezintă o componentă esențială a agriculturii din România și din întreaga lume. Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2022, în țara noastră, cartoful s-a cultivat pe o suprafață totală de 75.000 de hectare și a avut o producție de 1187 mii tone.

Cultura de cartofi nu este pretențioasă, în comparație cu alte culturi, dar necesită atenție deosebită la următoarele aspecte: alegerea soiului, pregătirea solului, combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor etc. Așadar, pentru ca fermierii să obțină recolte bune de cartofi, este necesar să îngrijească plantele cu persistență, utilizând soluții potrivite.

Care este cel mai bun sol pentru cartofi

Un prim pas în înființarea unei culturi de cartofi este alegerea solului. Un sol bun pentru cartofi este un sol: fertil, lutos, cu drenaj bun, bogat în materii organice, expus la lumina soarelui și ușor acid, cu un pH de 5,5 – 6.5. Terenul trebuie să fie ferit de acumularea de apă, și este important să nu mai fi fost cultivate alte solanocee (roșii, ardei, vinete) în solul respectiv.

Cum se alege soiul de cartofi

Alegerea soiului este un element esențial pentru succesul unui culturi de cartofi și se bazează pe factori precum: clima, timpul și zona de cultivare, perioada de vegetație, modul de utilizare a cartofilor.

Pentru plantarea în solar, sunt preferate soiurile timpurii și extratimpurii, care sunt primele ce ies pe piață. Aceste soiuri se pretează și pentru cultura în câmp deschis, cu condiția ca plantarea tuberculilor să se facă în a doua decadă a lunii februarie.

În România, se cultivă diverse soiuri de cartofi, în funcție de: perioada de vegetație (extratimpurii, timpurii, semitimpurii, semitârzii, târzii), calitatea tuberculilor (Clasele A, B, C, D) și modul de utilizare (de masă, industriale, furajere, mixte).

Reguli de plantare

Cartoful se plantează, în zona de câmpie, până la 20 martie, după ce terenul a fost săpat la o adâncime de 27-30 de centimetri. În zona de deal, se plantează tuberculii încolțiți până la 10-15 aprilie sau chiar spre sfârșitul acestei luni, în funcție de temperatură și de precipitații.

Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 60 de centimetri, indiferent că este vorba despre grădină, câmp sau spații protejate, iar cea dintre tuberculi va fi cuprinsă între 19 și 27 centimetri. În ceea ce privește adâncimea de plantare, este indicat să fie cuprinsă între 8-9 centimetri.

Soluții inteligente pentru succesul culturii de cartof

Pentru o obține o cultură sănătoasă și productivă, pe lângă combaterea bolilor și a dăunătorilor cu substanțele potrivite, este la fel de importantă și distrugerea buruienilor.

Buruienile pot produce pagube mari la o cultură, astfel că un erbicid profesional pentru combaterea buruienilor la cartofi reprezintă o soluție inteligentă pentru protejarea acestora, astfel încât plantele să crească în mod optim.

Erbicidul Arcade, spre exemplu, are un spectru de combatere de peste 90% în cazul buruienilor din cartofi. Produsul combină acțiunea a două substanțe active: prosulfocarbul și triazinone-metribuzin, pentru a preveni germinarea și creșterea buruienilor. Alte erbicide excelente pentru buruienile care afectează cartoful sunt: Basagran, Benta, Boxer, Efica, Dual Gold, Erbistar sau Fusilade.

Dintre buruienile cele mai supărătoare din cultura cartofului, dar și din alte culturi, este costreiul (Sorghum halepense, care face parte din familia Poaceae), cunoscut și drept: balaur, iarbă-bărboasă sau mohor-gros. Această buruiană inhibă dezvoltarea cartofilor, extrăgând din sol substanțele nutritive și apa necesară creșterii acestora. În plus, costreiul crește la înălțimi considerabile, umbrind cartofii și inhibându-le creșterea.

Din fericire, există soluții pentru costrei din rizomi. Erbicidele Spectrum, Surdone, Equip sau Stomp Aqua sunt foarte eficiente în combaterea acestei buruieni, stopându-i dezvoltarea. Costreiul moare imediat după germinare sau răsărire și lasă loc astfel cartofului să se dezvolte așa cum trebuie.

Erbicidele pentru buruienile cartofului sunt ajutoare importante pentru fermieri în obținerea unor recolte bogate.

Recent:

ECONOMIC2 weeks ago

Tinerii inovatori români zboară spre stele: O șansă unică la Conferința International Space Development

Într-o demonstrație impresionantă de inteligență, pasiune și dedicare, echipa Derzis Hospital, formată din șase elevi excepționali ai Colegiului Național „Cantemir-Vodă”...

ECONOMIC2 weeks ago

STOICA & ASOCIAȚII câștigă definitiv litigiul având ca obiect anularea actelor administrative care au stat la baza edificării unui important depozit ecologic de deșeuri finanțat cu fonduri UE nerambursabile

În data de 4 aprilie 2024, a fost soluționat definitiv un litigiu complex inițiat în anul 2018 de o societate...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Cătălin Munteanu, despre mentalitatea de victimă a fotbaliștilor români care joacă în străinătate

Podcastul Business Philosophy, intitulat “Despre mentalitatea de victimă a fotbalistului român care joacă în străinătate”, l-a avut ca invitat pe...

ECONOMIC2 weeks ago

Nike te trimite în spațiu direct din Piața Universității!

Nike își invită fanii să descopere noul model Air Max DN, experimentând senzația de plutire în spațiu printr-o activare ce...

TV Business Philosophy2 weeks ago

House of Cookies: prăjituri cu gust de artă, la birou şi acasă. Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată miercuri, 10 aprilie,  de la ora 18:00, i-a avut ca invitaţi pe Cristian Şerban, CEO House of...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna martie 2024

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” și “Facebook...

PODCAST - Business3 weeks ago

Importanța sistemelor performante de irigații, cu Hasan Atmeh (CEO AFKO România)

DESCRIERE: 00:00 – Intro 00:40 – prezentare Hasan Atmeh – CEO AFKO România – una dintre cele mai mari companii...

ECONOMIC3 weeks ago

AQUA Carpatica a obținut 6 noi distincții Monde Selection – International Quality Institute

AQUA Carpatica a obținut 6 noi distincții Monde Selection – International Quality Institute după cum urmează: AQUA Carpatica Natural Mineral...

TV Business Philosophy3 weeks ago

Antreprenoriat pe note muzicale. Cuplul Cristi şi Iulia Ivan la Emisiunea „Business Philosophy”

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată miercuri, 3 aprilie, de la ora 18:00, a avut ca invitaţi un...

ECONOMIC3 weeks ago

Ce ar trebuii sa stii inainte de a inchiria o masina

Autoturismul este un instrument indispensabil în viața de zi cu zi, facilitându-ne să ne desfășurăm activitățile cotidiene și să ajungem...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: