Connect with us

ECONOMIC

Sfaturi practice pentru cultivarea cartofilor

Culturile de cartofi reprezintă o componentă esențială a agriculturii din România și din întreaga lume. Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2022, în țara noastră, cartoful s-a cultivat pe o suprafață totală de 75.000 de hectare și a avut o producție de 1187 mii tone.

Cultura de cartofi nu este pretențioasă, în comparație cu alte culturi, dar necesită atenție deosebită la următoarele aspecte: alegerea soiului, pregătirea solului, combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor etc. Așadar, pentru ca fermierii să obțină recolte bune de cartofi, este necesar să îngrijească plantele cu persistență, utilizând soluții potrivite.

Care este cel mai bun sol pentru cartofi

Un prim pas în înființarea unei culturi de cartofi este alegerea solului. Un sol bun pentru cartofi este un sol: fertil, lutos, cu drenaj bun, bogat în materii organice, expus la lumina soarelui și ușor acid, cu un pH de 5,5 – 6.5. Terenul trebuie să fie ferit de acumularea de apă, și este important să nu mai fi fost cultivate alte solanocee (roșii, ardei, vinete) în solul respectiv.

Cum se alege soiul de cartofi

Alegerea soiului este un element esențial pentru succesul unui culturi de cartofi și se bazează pe factori precum: clima, timpul și zona de cultivare, perioada de vegetație, modul de utilizare a cartofilor.

Pentru plantarea în solar, sunt preferate soiurile timpurii și extratimpurii, care sunt primele ce ies pe piață. Aceste soiuri se pretează și pentru cultura în câmp deschis, cu condiția ca plantarea tuberculilor să se facă în a doua decadă a lunii februarie.

În România, se cultivă diverse soiuri de cartofi, în funcție de: perioada de vegetație (extratimpurii, timpurii, semitimpurii, semitârzii, târzii), calitatea tuberculilor (Clasele A, B, C, D) și modul de utilizare (de masă, industriale, furajere, mixte).

Reguli de plantare

Cartoful se plantează, în zona de câmpie, până la 20 martie, după ce terenul a fost săpat la o adâncime de 27-30 de centimetri. În zona de deal, se plantează tuberculii încolțiți până la 10-15 aprilie sau chiar spre sfârșitul acestei luni, în funcție de temperatură și de precipitații.

Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 60 de centimetri, indiferent că este vorba despre grădină, câmp sau spații protejate, iar cea dintre tuberculi va fi cuprinsă între 19 și 27 centimetri. În ceea ce privește adâncimea de plantare, este indicat să fie cuprinsă între 8-9 centimetri.

Soluții inteligente pentru succesul culturii de cartof

Pentru o obține o cultură sănătoasă și productivă, pe lângă combaterea bolilor și a dăunătorilor cu substanțele potrivite, este la fel de importantă și distrugerea buruienilor.

Buruienile pot produce pagube mari la o cultură, astfel că un erbicid profesional pentru combaterea buruienilor la cartofi reprezintă o soluție inteligentă pentru protejarea acestora, astfel încât plantele să crească în mod optim.

Erbicidul Arcade, spre exemplu, are un spectru de combatere de peste 90% în cazul buruienilor din cartofi. Produsul combină acțiunea a două substanțe active: prosulfocarbul și triazinone-metribuzin, pentru a preveni germinarea și creșterea buruienilor. Alte erbicide excelente pentru buruienile care afectează cartoful sunt: Basagran, Benta, Boxer, Efica, Dual Gold, Erbistar sau Fusilade.

Dintre buruienile cele mai supărătoare din cultura cartofului, dar și din alte culturi, este costreiul (Sorghum halepense, care face parte din familia Poaceae), cunoscut și drept: balaur, iarbă-bărboasă sau mohor-gros. Această buruiană inhibă dezvoltarea cartofilor, extrăgând din sol substanțele nutritive și apa necesară creșterii acestora. În plus, costreiul crește la înălțimi considerabile, umbrind cartofii și inhibându-le creșterea.

Din fericire, există soluții pentru costrei din rizomi. Erbicidele Spectrum, Surdone, Equip sau Stomp Aqua sunt foarte eficiente în combaterea acestei buruieni, stopându-i dezvoltarea. Costreiul moare imediat după germinare sau răsărire și lasă loc astfel cartofului să se dezvolte așa cum trebuie.

Erbicidele pentru buruienile cartofului sunt ajutoare importante pentru fermieri în obținerea unor recolte bogate.

Recent:

PODCAST Entertainment1 day ago

Miracolul descoperit de chinezi în coarnele cerbilor

Biolog, jurnalist și expert în faună cinegetică, Nicu Pârlog, a fost invitatul lui Laurențiu Ciornei la podcastul Business Philosophy. 00:00...

ECONOMIC4 days ago

Modele de paltoane pe care le poți purta cu rochii negre elegante și accesorii care să îți completeze outfitul

Rochiile negre reprezintă o alegere clasică, potrivită pentru o mulțime de ocazii speciale. Însă, pentru a completa un astfel de...

ECONOMIC6 days ago

Cvartetul “Pas de Quatre va susține un eveniment cameral de excepție la Ateneul Român

În data de 26.01 – duminică! – la Sala Mare a Ateneului Român va avea loc un eveniment cameral de...

PODCAST Entertainment1 week ago

Arta instructajului canin și mondioring în România

Podcastul Business Philosophy, moderat de Ileana Vlăduț, i-a avut ca invitați pe Alexandru Davidescu, fondator K9 Team Club, instructor canin...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna ianuarie 2025

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST - SUSTENABILITATE2 weeks ago

Povești cu bonsai, trandafiri japonezi, mușcate și mentă

Alexandra Pîrîianu, fondator şi peisagist “Bonsai Landscape & Design” a fost invitată în cadrul Podcastului Business Philosophy, care a fost...

PODCAST PR & MARKETING3 weeks ago

Podcastul Business Philosophy, premiat la Gala Fotbalului Românesc

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe Mihai Igiroșanu, Redactor Șef al Revistei Sport Magazin....

PODCAST Entertainment4 weeks ago

Clubul Media Business, organizator al Turneelor Internaționale ale jurnaliștilor

Directorul de PR al Clubului Media Business, Ileana Vlăduț, a fost invitata podcastului Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac. DESCRIERE...

TV Business Philosophy1 month ago

Cine sunt câștigătorii celei de a XXV-a ediție a Galei Fotbalului Românesc

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, moderată de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe Redactorul Șef al Revistei...

ECONOMIC1 month ago

Câte zile trebuie să dureze o excursie în Egipt pentru a putea vizita cele mai importante obiective turistice?

O excursie în Egipt este o oportunitate ideală pentru a descoperi o cultură milenară și pentru a te bucura de...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: