Connect with us

Business-ul tau aici

Războiul din Ucraina, un semnal de alarmă pentru găsirea soluțiilor de securitate energetică a UE

Poporul ucrainean suportă cele mai dure efecte ale războiului declanșat de Rusia, dar acest război a avut consecințe grave și pentru piețele de energie din lumea întreagă. Uniunea Europeană se baza pe gazul natural rusesc, iar această dependență a forțat, în trecut, SUA și Europa să evite aplicarea de sancțiuni economice atât de dure împotriva Rusiei.

La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administrația Biden ia în considerare sancțiunile energetice împotriva Rusiei. Pe 9 martie, SUA a anunțat că interzice toate importurile de petrol și gaze din Rusia. Aceasta poate fi o decizie riscantă ținând cont de nivelul la care au ajuns prețurile la petrol atât în ​​​​SUA, cât și în Europa.

Afectați și ei de prețul crescut al energiei, românii sunt îngrijorați de modul în care războiul de la graniță poate duce în continuare la majorarea facturilor. Specialiștii sugerează consultarea ofertelor marilor furnizori de energie, așa cum este CEZ Vanzare, mai multe detalii regasiti in sectiunea CezInfo.

Războiul ruso-ucrainean reprezintă un punct nevralgic pe piețele globale de energie, pe lângă schimbările climatice. Referitor la pericolele încălzirii globale, un raport recent făcut public de CNBC arată că aproape jumătate din umanitate trăiește în zona de pericol, iar multe ecosisteme sunt în punctul de distrugere definitivă. Poluarea necontrolată cu carbon ne face să ne îndreptăm cu pași mari spre distrugere.

Acest tablou cu schimbările climatice, pe de o parte, respectiv războiul dintre Rusia și Ucraina, pe de altă parte, generează un nou cadru pentru înțelegerea piețelor globale de energie.

Independența energetică nu este același lucru cu securitatea energetică

Politica energetică a unei națiuni este o piatră de temelie a politicii sale de securitate.

În cazul Europei, analiștii consideră că  a fost un gest uimitor de iresponsabil să externalizeze stocarea gazelor către Gazprom, gigantul energetic rus care este deținut în majoritate de stat. În continuare, UE ar trebui să se miște cu viteza maximă posibilă pentru a scăpa de gazul rusesc, consideră specialiștii în energie.

Asta nu înseamnă că independența energetică este punctul de referință. Scopul principal este securitatea, iar securitatea energetică nu este același lucru cu independența energetică.

Independența energetică înseamnă a te baza pe surse naționale sau locale de energie. Dar chiar și acolo unde este posibil acest lucru, flexibilitatea este limitată dacă una dintre aceste surse este întreruptă sau se epuizează. O piață globală care funcționează bine este o soluție mai bună.

Securitatea energetică vine doar din diversitate. Pentru Europa, dependența excesivă de conductele de gaz natural rusesc este marea problemă. UE își satisface aproximativ 10% din cererea de gaze naturale din resurse interne, iar restul este din import, ceea ce face ca Uniunea Europeană să fie cel mai mare importator de gaze naturale din lume. Gazele naturale importate în UE provin în principal din Rusia (41%), Norvegia (24%) și Algeria (11%).

Pe termen scurt, Uniunea Europeană caută să-și crească importurile de gaze naturale lichide cu nave-cisternă din Statele Unite și Qatar.

Europa vrea să mizeze pe importuri substanțiale de gaz din diferite țări, pentru a-și îmbunătăți securitatea energetică. Extinderea surselor regenerabile de energie necesită însă timp și voință politică.

UE și-a redus dependența de cărbune pentru a-și atinge obiectivul climatic: neutralitatea carbonului până în 2050 și reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030.

Potrivit statisticilor Eurostat, în 2020, 32% din energia UE a provenit din petrol și produse petroliere, aproximativ 25% a provenit din gaze naturale, 11% din combustibili solizi fosili, 13% din energia nucleară și 18% din surse regenerabile.

Recent:

ECONOMIC3 days ago

Menține-te hidratat, chiar și în perioada iernii!

În sezonul rece senzația de sete este mai redusă. Cu toate acestea, este indicat să avem totuși grijă să rămânem...

PODCAST Entertainment6 days ago

Miracolul descoperit de chinezi în coarnele cerbilor

Biolog, jurnalist și expert în faună cinegetică, Nicu Pârlog, a fost invitatul lui Laurențiu Ciornei la podcastul Business Philosophy. 00:00...

ECONOMIC1 week ago

Modele de paltoane pe care le poți purta cu rochii negre elegante și accesorii care să îți completeze outfitul

Rochiile negre reprezintă o alegere clasică, potrivită pentru o mulțime de ocazii speciale. Însă, pentru a completa un astfel de...

ECONOMIC2 weeks ago

Cvartetul “Pas de Quatre va susține un eveniment cameral de excepție la Ateneul Român

În data de 26.01 – duminică! – la Sala Mare a Ateneului Român va avea loc un eveniment cameral de...

PODCAST Entertainment2 weeks ago

Arta instructajului canin și mondioring în România

Podcastul Business Philosophy, moderat de Ileana Vlăduț, i-a avut ca invitați pe Alexandru Davidescu, fondator K9 Team Club, instructor canin...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna ianuarie 2025

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST - SUSTENABILITATE3 weeks ago

Povești cu bonsai, trandafiri japonezi, mușcate și mentă

Alexandra Pîrîianu, fondator şi peisagist “Bonsai Landscape & Design” a fost invitată în cadrul Podcastului Business Philosophy, care a fost...

PODCAST PR & MARKETING4 weeks ago

Podcastul Business Philosophy, premiat la Gala Fotbalului Românesc

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe Mihai Igiroșanu, Redactor Șef al Revistei Sport Magazin....

PODCAST Entertainment1 month ago

Clubul Media Business, organizator al Turneelor Internaționale ale jurnaliștilor

Directorul de PR al Clubului Media Business, Ileana Vlăduț, a fost invitata podcastului Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac. DESCRIERE...

TV Business Philosophy1 month ago

Cine sunt câștigătorii celei de a XXV-a ediție a Galei Fotbalului Românesc

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, moderată de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe Redactorul Șef al Revistei...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: