Connect with us

Editorial

IKIGAI. Geniile nu se nasc, geniile se creează

(de Ileana Vlăduț)

„Dacă nu știi care este misiunea ta în viață, ai deja una: să o găsești.” (Viktor Frankl)

Cartea „Metoda Ikigai – Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață” este scrisă de Hector Garcia (Kirai), scriitor spaniol, stabilit la Tokyo, și de Francesc Miralles, jurnalist spaniol, specializat în psihologie și spiritualitate. Cei doi nu se află la primul proiect, cartea lor anterioară, „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, înregistrând vânzări record.

Ikigai – Sensul vieții, lucrul pentru care merită să trăiești

Ce este ikigai? Ikigai este sensul vieții, spun autorii, acel lucru care te determină să te trezești bucuros în fiecare dimineață, „acel lucru pentru care merită să trăiești”.

„POTRIVIT JAPONEZILOR, TOȚI AVEM, ÎNLĂUNTRUL NOSTRU, UN IKIGAI SAU CHIAR MAI MULTE, CU TOATE CĂ NU ȘTIM ÎNCĂ ACEST LUCRU.”

Motivul pentru care a apărut această carte nu este numai acela că oamenii nu știu care este propriul ikigai, ci faptul că, fiind prea ocupați cu alte probleme, nu au timp să-și realizeze acest vis. Unul dintre principiile punctate în rândurile cărții este cel conform căruia „ikigai-ul „este asemănător cu schimbarea. Este  o constantă care ne însoțește tot timpul și care se modifică în funcție de etapa în care ne aflăm”. Cu alte cuvinte, ce visăm ca adolescenți este diferit de ceea ce aspirăm ca adulți sau ceea ce dorim la vârsta a treia.

„ESTE ESENȚIAL SĂ FIM ÎN ARMONIE CU IKIGAI-UL NOSTRU ÎN FIECARE ETAPĂ A VIEȚII. ÎN CAZ CONTRAR, VOM SIMȚI CĂ NE-AM ABĂTUT DE LA DRUMUL PROPRIU ȘI CĂ FORȚELE DIN EXTERIOR AU PRELUAT CONTROLUL ASUPRA VIEȚII NOASTRE COTIDIENE. IKIGAI-UL ESTE ASEMENEA UNEI FRECVENȚE RADIO. CU CÂT NE SINCRONIZĂM MAI BINE CU EL, CU ATÂT ESTE MAI PREGNANTĂ IMPRESIA CĂ VIAȚA NOASTRĂ ARE UN SENS.”

Echilibrul între trecut, prezent și viitor

Cu ajutorul metodei ikigai echilibrul între trecut, prezent și viitor va fi descoperit, iar această stare va conduce către realizarea personală deplină. Pentru a reuși trebuie să ne canalizăm întreaga energie și toate abilitățile și talentele spre atingerea unor obiective, aflate în legătură cu scopul final.

„NU ESTE BINE SĂ NE LĂSĂM STRIVIȚI DE POVERILE TRECUTULUI, CĂCI SUNTEM LIBERI SĂ HOTĂRÂM CE VREM SĂ FIM ȘI SĂ FACEM ÎN FIECARE MOMENT. (…) FIECARE TIP DE ARTĂ ESTE UN MIJLOC MINUNAT DE A FI PREZENȚI ȘI NE AJUTĂ SĂ INTRĂM ÎNTR-O STARE DE FLUX.”

Gândirea „shinkansen” și filosofia „ganbarimasu”

Termeni ca „shinkansen” (obiectiv de tip trenul-săgeată) și „ganbarimasu” (să nu te dai bătut niciodată) sunt detaliați și exemplificați. Gândirea „shinkansen” poate fi rezumată astfel:

„DACĂ AI UN OBIECTIV PE CARE CREZI CĂ-L POȚI REALIZA ÎN ZECE ANI, CEA MAI BUNĂ STRATEGIE CA SĂ DEVINĂ REALITATE ESTE SĂ TE GÂNDEȘTI LA MODALITĂȚI DE A REALIZA ACEST OBIECTIV ÎNTR-UN AN.” (PETER THIEL – INVESTITOR ÎN SILICON VALLEY)

Așadar, o aspirație aparent imposibil de obținut este ceea ce japonezii numesc obiectiv shinkansen. După fixarea acestui obiectiv urmează testele perseverenței și răbdării, care definesc termenul de ganbarimasu; adică „să fii încăpățânat și hotărât până când obții ceea ce-ți propui”. Filosofia ganbarimasu presupune să nu te oprești până nu atingi obiectivul stabilit. Cele două concepte se pot sintetiza prin formula:

„RĂBDAREA FĂRĂ ACȚIUNE CONDUCE LA O VIAȚĂ PASIVĂ. RĂBDAREA DUBLATĂ DE PERSEVERENȚĂ NE CONDUCE LA REALIZAREA OBIECTIVELOR.”

35 de soluții pentru descoperirea, întreținerea și împlinirea visului tău

Din acest interesant cumul de lecții mai putem afla: cum ne putem schimba viața în 21 de zile identificând rutina și impunându-ne deprinderi noi; de ce este bine să cerem feedback constant de la cei care intră în contact cu munca noastră; de ce este indicat să avem un mentor (senpai) și să explorăm teritorii în care ieșim din zona noastră de confort; cât de important este să imităm și să îmbunătățim ceva existent (tot atât de important ca a descoperi); cum ne putem îmbunătăți prezentul; prin ce trambulină ne putem autodepăși; cum ajungem la ceea ce ne place prin ceea ce nu ne place; ce este contagiunea emoțională etc..

Un drum inițiatic, cu 35 de soluții pentru descoperirea, întreținerea și împlinirea visului tău, care îmbină filosofia japoneză cu psihologia modernă, cartea autorilor spanioli te îndreaptă către soluția perfectă prin care imposibilul devine posibil.

„SĂ DEDICĂM TIMPUL NOSTRU OAMENILOR CARE CONTEAZĂ PENTRU NOI. SĂ NE ÎNDEPĂRTĂM DE TOT CEEA CE NE SUBMINEAZĂ STAREA DE SPIRIT. SĂ GĂSIM TIMP SĂ FACEM CEEA CE NE DORIM DE FAPT.”

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=Zxj3P0enJNQ

Recent:

ECONOMIC1 day ago

Evoluția cazinourilor online: Siguranță, distracție și decizii informate

În ultimele două decenii, cazinourile online au cunoscut o creștere exponențială, transformându-se într-o industrie globală evaluată la miliarde de dolari....

ECONOMIC2 days ago

Cum găsești cele mai bune oferte de cumpărături în rate pentru tehnologie de ultimă generație?

Tehnologia avansează într-un ritm uluitor, iar gadgeturile de ultimă generație devin din ce în ce mai accesibile. Totuși, prețurile pot...

ECONOMIC6 days ago

Vinurile Domeniile Panciu au obținut trei medalii la prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles

La prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles 2024, categoria Wine – Sparkling, vinurile noastre au strălucit și au fost recunoscute la...

PODCAST SPORT1 week ago

Pregătirea tinerilor pentru viață și performanță prin kempo, cu Amatto Zaharia

Președintele Federației Române de Kempo, sensei Amatto Zaharia, a fost invitatul lui Romeo Chiriac la podcastul Business Philosophy, informează sportm.ro....

Monitorizare presa podcast2 weeks ago

Adevărul, sport.ro, Pro Sport și Revista Psychologies citează Podcastul Business Philosophy cu Adrian Ilie

https://www.psychologies.ro/timp-liber/alice-nicolae-invitata-la-podcastul-business-philosophy-2201143 Adrian Ilie a făcut calculele și știe cum România poate ajunge în optimi la EURO 2024: „Nu este o...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna iunie 2024

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Alina Dumitru: Am câștigat în toată cariera cât un fotbalist în jumătate de sezon

Campioana olimpică la judo, Alina Dumitru, a fost invitata lui Romeo Chiriac în cadrul podcastului Business Philosophy, informează sportm.ro. DESCRIERE:...

TV Business Philosophy2 weeks ago

Provocările întâmpinate de afaceri în marketingul digital

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33 l-a avut ca invitat pe expertul în marketing digital, Călin Roman. “Provocările întâmpinate...

PODCAST - Business3 weeks ago

Semnal de alarmă din Diaspora față de neregulile organizatorilor de evenimente din România. Cazul Taste of Belgium

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe antreprenorul Titus Marin, patronul Taste of Belgium. Fostul...

ECONOMIC3 weeks ago

Aqua Carpatica Forte – Superbula

AQUA Carpatica FORTE a intrat de acum la Universul “Superbula”, acolo unde apa acidulată a căpătat o altă dimensiune. “Superbula...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: