Connect with us

Analize & Studii

Este lizina eficientă în infecția herpetică?

Lizina (numită și L-lizină) este un aminoacid necesar pentru funcționarea normală a organismului uman. Aminoacizii sunt considerați a fi “cărămizile” care alcătuiesc proteinele, deoarece se combină între ei pentru a forma aceste macronutriente.

Comunitatea medicală definește lizina ca fiind un aminoacid esențial, deoarece, spre deosebire de alți aminoacizi, nu poate fi sintetizat în organism de novo (adică de la zero). Drept urmare, este necesar ca organismul să beneficienze un aport suficient de lizină prin intermediul proteinelor ingerate, pentru a funcționa normal.

Ulcerațiile produse de virusul herpetic Herpes Simplex (despre care am scris într-un alt articol AICI) apar fie la nivelul cavității bucale, fie la nivelul buzelor. Unii pacienți utilizează suplimente alimentare cu lizină, pentru a diminua recurența apariției ulcerațiilor herpetice, menținând, astfel, virusul în stare letentă.

Acest virus, atunci când se manifestă provoacă răni la nivelul cavității bucale, astfel încât, medicii prescriu de regulă medicamente antivirale pentru a diminua extinderea erupției. De asemenea, unii medici recomandă utilizarea lizinei.

Lizina este esențială pentru organism, inclusiv pentru favorizarea absorbției calciului și formarea colagenului. O dietă echilibrată asigură suficientă lizină pentru nevoile de bază ale organismului. Cu toate acestea, persoanele care doresc să folosească lizina pentru diminuarea frecvenței erupțiilor herpetice, vor trebui să ia un supliment pentru a-și crește aportul de lizină.

Lizina ajută la tratarea ulcerațiilor herpetice?

Lizina poate ajuta la încetinirea sau la împiedicarea manifestării virusului herpes simplex de tip 1 (HSV-1), care este responsabil pentru apariția ulcerațiilor caracterisitice. HSV-1 necesită pentru manifestarea infecției respective arginina, care este un alt aminoacid. Lizina ajută la diminuarea absorbției argininei în organism, ceea ce face dificilă creșterea și reproducerea HSV-1.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, mai mult de 50 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani sunt purtătoare ale acestui virus. Lizina poate încetini sau opri ciclul de viață al HSV-1, dar nu poate elimina virusul din organism. Odată ce o persoană a contractat virusul, îl va avea pentru totdeauna.

Care sunt cele mai importante surse de lizină?

Cele mai importante surse de lizină includ: carnea de porc, curcan, pui, vită, ouăle, iaurtul, parmezanul, boabele de soia, spirulina, sardinele, etc. Iată un tabel relevant în acest sens, AICI.

Pe piață există și balsamuri de buze care conțin lizină. Balsamul poate fi aplicat direct pe rana respectivă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până când infecția se diminuează. Balsamurile de buze cu lizină sunt disponibile în farmacii și online (de exemplu AICI).

Cum se administrează lizina și care sunt dozele zilnice recomandate de lizină?

De regulă lizina se administrează sub formă de capsule sau comprimate, dar poate fi aplicată și local, așa cum am spus mai sus, sub formă de balsam de buze.

Experții consideră că lizina este mai eficientă atunci când este administrată cu apă pe stomacul gol.

Cercetătorii estimează că o persoană de 70 Kg are nevoie de aproximativ 800-3000 mg de lizină pe zi. Necesarul zilnic de lizină este diferit în funcție de grupa de vârstă, astfel: 12 mg / kg greutate corporală pentru adulți, 44 mg/kg pentru copii cu vârste între 11 și 12 ani și 97 mg/kg pentru sugari cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni.

Conform studiilor, în țările dezvoltate, majoritatea oamenilor obțin suficientă lizină din alimentația obișnuită fără a fi nevoie să facă ajustări în dieta lor. Cu toate acestea, persoanele care nu consumă produse de origine animală, inclusiv carne, lactate și ouă, ar trebui să se asigure că obțin suficient lizină din surse vegetale.

Lecții Chimie Alice Piperea

Persoanele care se recuperează în urma arsurilor sau a altor leziuni grave și persoanele care efectuează antrenamente frecvente și de intensitate ridicată, necesită, de regulă, un aport mai mare decât media zilnică recomandată de lizină.

Experții continuă să cerceteze dozele eficiente în scopuri clinice. Unele studii au arătat beneficii în cazul dozelor de 100 mg până la 4 g pe zi.

Persoanele care folosesc acest aminoacid pentru a-și spori eficiența antrenamentelor de fitness, pot obține beneficii mai mari dacă îl iau înainte de culcare sau înainte de exerciții fizice.

Care sunt riscurile administrării lizinei?

Majoritatea medicilor sunt de acord cu faptul că lizina este sigură atunci când este administrată local sau oral. Este important ca pacientul să respecte instrucțiunile de pe ambalaj atunci când utilizează produse ce conțin lizină.

Administrarea unei doze de lizină mai mare decât cea recomandată poate provoca reacții adverse precum: greaţă, diaree, calculi biliari, crampe, durere abdominală, probleme renale. Femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să ia suplimente cu lizină decât dacă medicul lor le recomandă.

 

Interacțiunile medicamentoase ale lizinei

Lizina interacționează cu arginina, care este un aminoacid ce susține sistemul circulator. Administrarea unei cantități mari de lizină poate reduce biodisponibilitatea argininei.

Lizina poate interacționa, de asemenea, cu un grup de antibiotice numite aminoglicozide, ceea ce poate duce la leziuni renale. Aceste antibiotice, care includ streptomicina și neomicina, sunt indicate prin administrare injectavilă pentru a trata infecțiile grave.

Deoarece lizina crește absorbția calciului, ar trebui monitorizată administrarea de calciu iau atunci când se administrează suplimente cu lizină.

Alte tratamente pentru managementul infecției herpetice

În cazul persoanelor imunocompetente, ulcerațiile induse de virusul Herpes simplex se vindecă în aproximativ 2 săptămâni.

Tratamentul tipic pentru infecția produsă de virusul Herpes simplex 1 este reprezentat de medicamentele antivirale. Cel mai frecvent medicii prescriu în acest sens valaciclovirul și aciclovirul. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de unguente, comprimate sau soluții injectabile. Uneori acestea sunt prescrise și în scop profilactic, pentru prevenirea manifestării infecției.

Important de reținut!

Conform studiilor, suplimentarea dietei cu lizină pare a fi ineficientă pentru profilaxia sau tratamentul leziunilor produse de Herpes simplex în cazul în care se administrează doze mai mici de 1 g/zi, fără o dietă săracă în arginină. Rezultatele dintr-un mic studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo sugerează că dozele care depășesc 3 g/zi pot reduce ratele de recurență și pot ameliora simptomatologia infecției. Sunt necesare însă studii controlate randomizate cu durată mai lungă, cu doze de lizină care depășesc 1.2 g/zi pentru atestarea rolului lizinei în profilaxia infecției cu herpes simplex și pentru a determina doza zilnică minimă eficientă. La momantul actual, studiile din literatura de specialitate nu au evidențiat însă nicio dovadă convingătoare că lizina poate fi utilizată pentru tratarea leziunilor active induse de virusul Herpes simplex 1. În absența unei astfel de concluzii, pe baza raportului beneficiu/risc, clinicienii ar putea consilia pacienții în legătură cu rolul teoretic al suplimentării dietei cu lizină în scopul prevenirii manifestării infecției induse de virusul Herpes simplex 1, însă dovezile obținute în urma studiilor sunt insuficiente la ora actuală pentru a susține acest lucru. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sau biliare trebuie avertizați asupra riscurilor teoretice pe care le presupune administrarea suplimentelor cu lizină.

Te-ar putea interesa și Infecția herpetică, Ce trebuie să știi despre HPV și Ce trebuie să știi depre virusul HIV.

 

Referințe științifice:

Johnston C, Wald A. Herpes simplex infection. BMJ Best Practice Web site.

Wright EF. Clinical effectiveness of lysine in treating recurrent aphthous ulcers and herpes labialis. Gen Dent. 1994;42:40-42.

Braverman ER, Pfeiffer CC, Blum K, Smayda R. The Healing Nutrients Within: Facts, Findings, and New Research on Amino Acids. 3rd ed. Laguna Beach, CA: Basic Health Publications; 2009.

Tomblin FA, Lucas KH. Lysine for management of herpes labialis. Am J Health Syst Pharm. 2001;58:298-300, 304.

Griffith RS, Norins AL, Kagan C. A multicentered study of lysine therapy in Herpes simplex infection. Dermatologica. 1978;156:257-267.

Milman N, Scheibel J, Jessen O. Lysine prophylaxis in recurrent herpes simplex labialis: A double-blind, controlled crossover study. Acta Derm Venereol. 1980;60:85-87.

 

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Recent:

PODCAST SPORT11 hours ago

Sabrina Voinea: Eu sunt câștigătoarea medaliei de la JO Paris în arena sportivă

Gimnasta Sabrina Voinea a fost invitata moderatorului Romeo Chiriac la podcastul Business Philosophy. DESCRIERE: 00:00:00 – Prezentare invitată – Sabrina...

TV Business Philosophy1 day ago

Mental coaching-ul, arma secretă a campionilor din sport

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care a fost moderată de Sorin Chiriac, le-a avut ca invitate pe gemenele...

ECONOMIC4 days ago

Menține-te hidratat, chiar și în perioada iernii!

În sezonul rece senzația de sete este mai redusă. Cu toate acestea, este indicat să avem totuși grijă să rămânem...

PODCAST Entertainment1 week ago

Miracolul descoperit de chinezi în coarnele cerbilor

Biolog, jurnalist și expert în faună cinegetică, Nicu Pârlog, a fost invitatul lui Laurențiu Ciornei la podcastul Business Philosophy. 00:00...

ECONOMIC1 week ago

Modele de paltoane pe care le poți purta cu rochii negre elegante și accesorii care să îți completeze outfitul

Rochiile negre reprezintă o alegere clasică, potrivită pentru o mulțime de ocazii speciale. Însă, pentru a completa un astfel de...

ECONOMIC2 weeks ago

Cvartetul “Pas de Quatre va susține un eveniment cameral de excepție la Ateneul Român

În data de 26.01 – duminică! – la Sala Mare a Ateneului Român va avea loc un eveniment cameral de...

PODCAST Entertainment2 weeks ago

Arta instructajului canin și mondioring în România

Podcastul Business Philosophy, moderat de Ileana Vlăduț, i-a avut ca invitați pe Alexandru Davidescu, fondator K9 Team Club, instructor canin...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna ianuarie 2025

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST - SUSTENABILITATE3 weeks ago

Povești cu bonsai, trandafiri japonezi, mușcate și mentă

Alexandra Pîrîianu, fondator şi peisagist “Bonsai Landscape & Design” a fost invitată în cadrul Podcastului Business Philosophy, care a fost...

PODCAST PR & MARKETING4 weeks ago

Podcastul Business Philosophy, premiat la Gala Fotbalului Românesc

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe Mihai Igiroșanu, Redactor Șef al Revistei Sport Magazin....

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: