Connect with us

Analize & Studii

Este lizina eficientă în infecția herpetică?

Lizina (numită și L-lizină) este un aminoacid necesar pentru funcționarea normală a organismului uman. Aminoacizii sunt considerați a fi “cărămizile” care alcătuiesc proteinele, deoarece se combină între ei pentru a forma aceste macronutriente.

Comunitatea medicală definește lizina ca fiind un aminoacid esențial, deoarece, spre deosebire de alți aminoacizi, nu poate fi sintetizat în organism de novo (adică de la zero). Drept urmare, este necesar ca organismul să beneficienze un aport suficient de lizină prin intermediul proteinelor ingerate, pentru a funcționa normal.

Ulcerațiile produse de virusul herpetic Herpes Simplex (despre care am scris într-un alt articol AICI) apar fie la nivelul cavității bucale, fie la nivelul buzelor. Unii pacienți utilizează suplimente alimentare cu lizină, pentru a diminua recurența apariției ulcerațiilor herpetice, menținând, astfel, virusul în stare letentă.

Acest virus, atunci când se manifestă provoacă răni la nivelul cavității bucale, astfel încât, medicii prescriu de regulă medicamente antivirale pentru a diminua extinderea erupției. De asemenea, unii medici recomandă utilizarea lizinei.

Lizina este esențială pentru organism, inclusiv pentru favorizarea absorbției calciului și formarea colagenului. O dietă echilibrată asigură suficientă lizină pentru nevoile de bază ale organismului. Cu toate acestea, persoanele care doresc să folosească lizina pentru diminuarea frecvenței erupțiilor herpetice, vor trebui să ia un supliment pentru a-și crește aportul de lizină.

Lizina ajută la tratarea ulcerațiilor herpetice?

Lizina poate ajuta la încetinirea sau la împiedicarea manifestării virusului herpes simplex de tip 1 (HSV-1), care este responsabil pentru apariția ulcerațiilor caracterisitice. HSV-1 necesită pentru manifestarea infecției respective arginina, care este un alt aminoacid. Lizina ajută la diminuarea absorbției argininei în organism, ceea ce face dificilă creșterea și reproducerea HSV-1.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, mai mult de 50 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani sunt purtătoare ale acestui virus. Lizina poate încetini sau opri ciclul de viață al HSV-1, dar nu poate elimina virusul din organism. Odată ce o persoană a contractat virusul, îl va avea pentru totdeauna.

Care sunt cele mai importante surse de lizină?

Cele mai importante surse de lizină includ: carnea de porc, curcan, pui, vită, ouăle, iaurtul, parmezanul, boabele de soia, spirulina, sardinele, etc. Iată un tabel relevant în acest sens, AICI.

Pe piață există și balsamuri de buze care conțin lizină. Balsamul poate fi aplicat direct pe rana respectivă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până când infecția se diminuează. Balsamurile de buze cu lizină sunt disponibile în farmacii și online (de exemplu AICI).

Cum se administrează lizina și care sunt dozele zilnice recomandate de lizină?

De regulă lizina se administrează sub formă de capsule sau comprimate, dar poate fi aplicată și local, așa cum am spus mai sus, sub formă de balsam de buze.

Experții consideră că lizina este mai eficientă atunci când este administrată cu apă pe stomacul gol.

Cercetătorii estimează că o persoană de 70 Kg are nevoie de aproximativ 800-3000 mg de lizină pe zi. Necesarul zilnic de lizină este diferit în funcție de grupa de vârstă, astfel: 12 mg / kg greutate corporală pentru adulți, 44 mg/kg pentru copii cu vârste între 11 și 12 ani și 97 mg/kg pentru sugari cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni.

Conform studiilor, în țările dezvoltate, majoritatea oamenilor obțin suficientă lizină din alimentația obișnuită fără a fi nevoie să facă ajustări în dieta lor. Cu toate acestea, persoanele care nu consumă produse de origine animală, inclusiv carne, lactate și ouă, ar trebui să se asigure că obțin suficient lizină din surse vegetale.

Lecții Chimie Alice Piperea

Persoanele care se recuperează în urma arsurilor sau a altor leziuni grave și persoanele care efectuează antrenamente frecvente și de intensitate ridicată, necesită, de regulă, un aport mai mare decât media zilnică recomandată de lizină.

Experții continuă să cerceteze dozele eficiente în scopuri clinice. Unele studii au arătat beneficii în cazul dozelor de 100 mg până la 4 g pe zi.

Persoanele care folosesc acest aminoacid pentru a-și spori eficiența antrenamentelor de fitness, pot obține beneficii mai mari dacă îl iau înainte de culcare sau înainte de exerciții fizice.

Care sunt riscurile administrării lizinei?

Majoritatea medicilor sunt de acord cu faptul că lizina este sigură atunci când este administrată local sau oral. Este important ca pacientul să respecte instrucțiunile de pe ambalaj atunci când utilizează produse ce conțin lizină.

Administrarea unei doze de lizină mai mare decât cea recomandată poate provoca reacții adverse precum: greaţă, diaree, calculi biliari, crampe, durere abdominală, probleme renale. Femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să ia suplimente cu lizină decât dacă medicul lor le recomandă.

 

Interacțiunile medicamentoase ale lizinei

Lizina interacționează cu arginina, care este un aminoacid ce susține sistemul circulator. Administrarea unei cantități mari de lizină poate reduce biodisponibilitatea argininei.

Lizina poate interacționa, de asemenea, cu un grup de antibiotice numite aminoglicozide, ceea ce poate duce la leziuni renale. Aceste antibiotice, care includ streptomicina și neomicina, sunt indicate prin administrare injectavilă pentru a trata infecțiile grave.

Deoarece lizina crește absorbția calciului, ar trebui monitorizată administrarea de calciu iau atunci când se administrează suplimente cu lizină.

Alte tratamente pentru managementul infecției herpetice

În cazul persoanelor imunocompetente, ulcerațiile induse de virusul Herpes simplex se vindecă în aproximativ 2 săptămâni.

Tratamentul tipic pentru infecția produsă de virusul Herpes simplex 1 este reprezentat de medicamentele antivirale. Cel mai frecvent medicii prescriu în acest sens valaciclovirul și aciclovirul. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de unguente, comprimate sau soluții injectabile. Uneori acestea sunt prescrise și în scop profilactic, pentru prevenirea manifestării infecției.

Important de reținut!

Conform studiilor, suplimentarea dietei cu lizină pare a fi ineficientă pentru profilaxia sau tratamentul leziunilor produse de Herpes simplex în cazul în care se administrează doze mai mici de 1 g/zi, fără o dietă săracă în arginină. Rezultatele dintr-un mic studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo sugerează că dozele care depășesc 3 g/zi pot reduce ratele de recurență și pot ameliora simptomatologia infecției. Sunt necesare însă studii controlate randomizate cu durată mai lungă, cu doze de lizină care depășesc 1.2 g/zi pentru atestarea rolului lizinei în profilaxia infecției cu herpes simplex și pentru a determina doza zilnică minimă eficientă. La momantul actual, studiile din literatura de specialitate nu au evidențiat însă nicio dovadă convingătoare că lizina poate fi utilizată pentru tratarea leziunilor active induse de virusul Herpes simplex 1. În absența unei astfel de concluzii, pe baza raportului beneficiu/risc, clinicienii ar putea consilia pacienții în legătură cu rolul teoretic al suplimentării dietei cu lizină în scopul prevenirii manifestării infecției induse de virusul Herpes simplex 1, însă dovezile obținute în urma studiilor sunt insuficiente la ora actuală pentru a susține acest lucru. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sau biliare trebuie avertizați asupra riscurilor teoretice pe care le presupune administrarea suplimentelor cu lizină.

Te-ar putea interesa și Infecția herpetică, Ce trebuie să știi despre HPV și Ce trebuie să știi depre virusul HIV.

 

Referințe științifice:

Johnston C, Wald A. Herpes simplex infection. BMJ Best Practice Web site.

Wright EF. Clinical effectiveness of lysine in treating recurrent aphthous ulcers and herpes labialis. Gen Dent. 1994;42:40-42.

Braverman ER, Pfeiffer CC, Blum K, Smayda R. The Healing Nutrients Within: Facts, Findings, and New Research on Amino Acids. 3rd ed. Laguna Beach, CA: Basic Health Publications; 2009.

Tomblin FA, Lucas KH. Lysine for management of herpes labialis. Am J Health Syst Pharm. 2001;58:298-300, 304.

Griffith RS, Norins AL, Kagan C. A multicentered study of lysine therapy in Herpes simplex infection. Dermatologica. 1978;156:257-267.

Milman N, Scheibel J, Jessen O. Lysine prophylaxis in recurrent herpes simplex labialis: A double-blind, controlled crossover study. Acta Derm Venereol. 1980;60:85-87.

 

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Recent:

TV Business Philosophy1 day ago

Business în sport. Studiu de caz Scrimă – CS Riposta – Emisiune BP

Emisiunea Business Philosophy de joi, 24 martie, de la ora 22:00, de la Canal 33 va avea temă un studiu...

TV Business Philosophy4 days ago

Fabrica de campioni. Luptătorii de aur ai României – Emisiune Business Philosophy

“Fabrica de campioni. Luptătorii de aur ai României” a fost tema Emisiunii Business Philosophy, de la Canal 33, de azi,...

PODCAST Dezvoltare Personală4 days ago

Răzvan Itu (Tennis Europe), despre secretele performanței și motivele absenței sponsorilor din sportul alb românesc

Vicepreședintele FR Tenis, Răzvan Itu, singurul român din Tennis Europe, a fost invitatul lui Romeo Chiriac în cadrul Podcastului Business...

TV Business Philosophy1 week ago

Fabrica de campioni. Luptătorii de aur ai României – Emisiune Business Philosophy

“Fabrica de campioni. Luptătorii de aur ai României” este tema Emisiunii Business Philosophy, de la Canal 33, de azi, de...

ECONOMIC2 weeks ago

UBtalks, ediție aniversară. Aqua Carpatica, partener al competiției proiectelor #de10 și în 2023

Devenită deja o tradiție în ceea ce privește competiția UBtalks, colaborarea Universității din București cu Aqua Carpatica continuă și în 2023. Pentru cea...

TV Business Philosophy2 weeks ago

Emisiune Business Philosophy: Studiu de caz al contractelor de sponsorizare cu celebrități

Moderatorul emisiunii Romeo Chiriac l-a avut ca invitat pe Mihai Igiroșanu, Redactorul Șef al Revistei Sport Magazin.

ECONOMIC2 weeks ago

Kreskova Vodka a fost premiată la World Vodka Awards 2023, categoria Pure Neutral Vodka cu medalie de aur și a primit distincţia „Romania Pure Neutral Winner”

Kreskova Vodka a dovedit, de-a lungul anilor, că angajamentul față de calitate este un ingredient cheie atunci când vrei să...

TV Business Philosophy2 weeks ago

Studiu de caz al contractelor de sponsorizare cu celebrități – Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, de joi 16 martie, ora 22:00, va avea ca temă contractele de sponsorizare...

ECONOMIC3 weeks ago

Grupul Alexandrion oferă 50.000 USD în sprijinul victimelor cutremurelor

Grupul Alexandrion oferă 50.000 USD în sprijinul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria, anunță pagina de Facebook Nawaf Salameh.  ...

PODCAST Entertainment3 weeks ago

Victor Yila, despre superstiții, “adversarul” Gică Hagi și industria muzicală – PODCAST Business Philosophy

https://www.youtube.com/watch?v=x0EKPxbiDZ8 Actorul Victor Yila a fost invitatul lui Romeo Chiriac în cadrul Podcastului Business Philosophy. Victor Yila, despre superstiții, “adversarul”...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: