Connect with us

ECONOMIC

Cum se fabrică hârtia

Unul dintre cele mai folosite produse de papetărie și nu numai din lume, hârtia este peste tot în jurul nostru în diverse forme: hârtie pentru imprimantă, hârtie pentru desen, hârtie pentru ambalat, carton, caiete, agende, notițe adezive, servețele sau șervete de bucătărie, etc.

Însă pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem astăzi, hârtia a parcurs un drum de mii de ani pornind din Egiptul antic unde precursorul hârtiei era obținut din fibrele plantei Cyperus Papyrus.

China dinastiei Han (anul 105 după Hristos) este însă locul în care a fost produsă pentru prima oară hârtia, într-o formă apropiată celei pe care o cunoaștem cu toții.

Procesul perfecționat de Ts’ai Lun folosea resturi de materiale textile iar lemnul a început să fie folosit ca materie primă pentru fabricarea hârtiei abia în secolul XVIII odată cu invenția unei mașini capabile să extragă fibrele din lemn.

Cum ajungem de la lemn, la hârtie

Astăzi, deși încă se mai folosesc și alte materii prime ca bumbacul, iuta, bambusul sau inul, principalele materii prime folosite în producția hârtiei sunt lemnul și hârtia reciclată.

Este preferat lemnul de esență moale ca lemnul de pin sau de cedru și dacă la un moment dat se defrișau zone foarte mari de pădure pentru obținerea hârtiei, acum se folosesc resturi de lemn de la fabricile de mobilă sau din fabricarea cherestelei, sau bucăți de lemn prea mici pentru a fi  transformate în scânduri.

O altă sursă de lemn sunt pepinierele în care sunt cultivați copaci tocmai în acest scop.

Primul pas în fabricarea hârtiei este pregătirea și curățarea lemnului. Procesul este mecanizat și se face cu ajutorul unei mașini ale cărei lame curăță scoarța de pe bușteni. Apoi aceștia sunt spălați pentru a îndepărta orice fel de  impurități.

După mărunțirea buștenilor în bucăți mici de lemn, acestea ajung într-un digestor unde sunt înmuiate în  substanțe chimice și fierte sub presiune timp de aproximativ 8 ore.

În urma acestui proces în digestor rămân doar fibrele de celuloză care apoi sunt transformate cu ajutorul unei alte mașini într-un lichid alb de consistența latexului.

În acest lichid sunt adăugați apă, aditivi și lianți ce duc la formarea a ceea ce este cunoscut ca pulpă sau pastă de hârtie.

Pasta este așezată pe site care au ca scop eliminarea eventualelor impurități și a excesului de lichid din pastă, apoi este presată, uscată și ”călcată” cu ajutorul unor cilindri.

În funcție de destinația sa finală, hârtia astfel obținută poate parcurge și alte etape, cum ar fi de exemplu aplicarea unui strat suplimentar de substanțe chimice pentru a obține un finisaj glossy.

Procesul de fabricare al hârtiei reciclate cum este cea de aici este similar cu cel de mai sus. Diferența este una majoră: pentru obținerea ei nu este necesară tăierea copacilor!

Fibrele de celuloză din hârtie pot fi reutilizate de 5 până la 7 ori. In urma reciclării se obțin diverse produse de hârtie însă cu cât fibrele sunt reciclate de mai multe ori, cu atât mai mult scade calitatea produsului finit.

Astfel fibrele reciclate de mai multe ori vor fi folosite la fabricarea cartonului sau a altor produse din hârtie.

De ce să folosești hârtie reciclată

În ciuda digitalizării, consumul de hârtie nu dă semne de scădere, ba dimpotrivă, se constată creșteri semnificative de la an la an, hârtia fiind folosită nu doar pentru scris ci și pentru crearea de umbrele, separatoare, sfoară, corpuri de iluminat, halate medicale sau pahare sau farfurii de unică folosință.

Trebuie să știi că hârtia reciclată vine la pachet cu o mulțime de avantaje pentru mediul înconjurător. Ca să-ți faci o idee îți spunem că prin reciclarea unei tone de hârtie, se evită tăierea a 17 copaci (aproximativ hectare de pădure).

O altă resursă folosită în procesul de fabricare a hârtiei este apa: 115 000 de litri de apă sunt necesari pentru producerea unei tone de hârtie nouă, în timp ce pentru obținerea aceleiași cantități de hârtie reciclată de doar 25% din cantitatea de apă menționată mai sus.

Un alt aspect important este acela că hârtia aruncată în gropile de gunoi eliberează gaz metan în timpul descompunerii, un gaz cu efecte mult mai nocive pentru mediu decât dioxidul de carbon.

Dacă ești interesat de produse cu amprentă mică asupra mediului, află că Austral, un magazin de birotică și papetărie online, a creat o pagină în site-ul său dedicată produselor ”verzi”, pagină ce reunește toate articole obținute din materiale reciclate, cu impact mai mic asupra mediului înconjurător.

Sursa foto: unsplash.com

 

Recent:

PODCAST Entertainment4 days ago

Ce parlamentari, vedete, ziariști și preoți vin la vrăjitoarea Atena

Vrăjitoarea Atena a fost invitata podcastului Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, informează sportm.ro. DESCRIERE: 00:00 – Intro 00:10 –...

ECONOMIC4 days ago

Cum să planifici finanțarea unei afaceri agricole

Creditele sunt foarte importante pentru afacerile agricole. Un astfel de împrumut poate fi util atât la înființarea fermei, cât și...

TV Business Philosophy6 days ago

România – Belgia, la Euro 2024 și în business

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, moderată de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe antreprenorul Titus Marin, patronul...

ECONOMIC6 days ago

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4 clienți:...

ECONOMIC1 week ago

Cum să ai grijă de ochii tăi dacă lucrezi mult la calculator

Statul în fața unui monitor este o activitate omniprezentă în zilele noastre, fie că este vorba de muncă, educație sau...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Adrian Ilie, despre Euro 2024 și Generația de Aur

Adrian Ilie a vorbit în podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, despre Generația de Aur și Euro 2024, informează...

TV Business Philosophy2 weeks ago

Gina’s Dream, cea mai titratǎ felisǎ „sofisticatǎ” Maine Coon. Emisiune Business Philosophy

Emisiunea „Business Philosophy”, de la Canal 33, i-a avut astazi ca invitați pe Gina si John Alban, fondatori ai felisei...

PODCAST MEDICINA2 weeks ago

Veterinar dedicat animalelor de companie exotice si șoimilor

Podcastul Business Philosophy l-a avut ca invitat pe  dr. Radu Boncea, Medic Veterinar, Fondatorul primului cabinet pentru animale exotice, Falcon...

ECONOMIC3 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apa pentru luna mai 2024

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST CULTURA3 weeks ago

Alice Nicolae, despre smerenie și ego la actori

Podcastul Business Philosophy a avut-o ca invitată pe Alice Ioana Nicolae, actriță, trainer, îndrumător și fondator Teatru Simplu. 00:00 –...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: