Connect with us

Analize & Studii

Comercializare instalațiiilor pentru distilarea alcoolului, afacere ilegală? Demersuri CMB în acest sens către instituțiile statului

Clubul Media Business a făcut demersuri către instituțiiile abilitate pentru reducerea victimelor consumului dăunător de alcool și ca statul să intervină activ în reglementarea producerii și comercializării băuturilor alcoolice.

Printre intițiativele CMB se numără cea care a avut loc în urma evenimentelor tragice petrecute la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Atunci, s-a solicitat Ministerului Sănătații Publice, dar și Ministerului de Finanțe să intervină activ în reglementarea producerii și comercializării băuturilor alcoolice, dar și în prevenirea consumului dăunător. Sau demersul legat de încurajarea producerii alcoolului nefiscalizat, care poate distruge sănătatea, ba chiar viața oamenilor.

Acum, Clubul Media Business revine cu un semnal de alarmă și întreabă cum e posibil să fie comercializate instalații pentru distilarea alcoolului și dacă acest lucru reprezintă o afacere legală.

În țările civilizate producerea alcoolului în regim casnic se află, firesc, în afara legii. Implicit și comercializarea instalațiilor pentru distilarea alcoolului.

Aproximativ 50% din piața băuturilor spirtoase din România este reprezentată de comerțul la negru, producția de palincă, țuică sși rachiu fiind în proporție de 90-95% nemonitorizate si nedeclarate.

Piața băuturilor spirtoase este de aproximativ 800 milioane de euro, din care aproape jumătate este nefiscalizată, la negru, iar asta trebuie să ne puna pe gânduri.

”La noi, se comercializează până și în marile lanțuri de magazine instalații pentru distilarea alcoolului. Dacă se continuă așa, o să se ajungă să se sacrifice porci vii în marile lanțuri de magazine din România, ca să se servească țuică fiartă cu șorici”, a declarat un membru din conducerea CMB.

Legislația din România precizează că dacă produci alcool pentru consum propriu, trebuie doar să plătești accize. În plus, alambicul va trebui autorizat înainte de folosire. Instalațiile folosite trebuie să fie, în mod obligatoriu, de „tip alambic” și să corespundă „condiţiilor tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii şi avizate de Ministerul Sănătăţii”. Apoi, legea prevede că “toate gospodăriile individuale care deţin instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri de tip alambic au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul”. Pentru nereguli, amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Unele abateri, cum ar fi comercializarea produselor în vrac sau fără marcajele legale, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă dai căutare pe Google “vând cazan de țuică”, apar sute de anunțuri în acest sens. Ba mai mult, aceste adevărate “bombe cu ceas“ se vând până și în marile lanțuri de magazine din România sub titulatura “instalație pentru distilare alcool“. CMB solicită răspuns în acest sens de la Ministerul Sănătații Publice, Ministerul de Finanțe și a tuturor instituțiilor abilitate dacă această comercializare a instalațiiilor pentru distilarea alcoolului este o afacere legală.

Tragediile de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca și din numeroase alte locuri din țară sau comercializarea instalațiilor pentru distilarea alcoolului au adus în atenția opiniei publice câteva dintre problemele profunde ale societății  române. Mai mult, au scos la lumină, din nou, domenii insuficient reglementate și lipsa măsurilor preventive când vine vorba despre consumul de alcool contrafăcut și comercializarea ilegală a instalațiilor pentru distilarea alcoolului. 

Please follow and like us:

Recent:

Creatii21 de ore ago

adidas lansează Ultraboost 21 – cea mai nouă versiune a modelului iconic oferă energie cu fiecare pas

adidas lansează astăzi ULTRABOOST 21, o nouă versiune a celui mai de succes model pentru alergare al brandului. O echipă...

Stiri21 de ore ago

Narcisa Lecuşanu, despre Gala Trofeelor Alexandrion 2021: «Fundaţia Alexandrion trebuie să fie alături de sportul românesc ȋn continuare, aşa cum a făcut până acum, atât prin organizarea galelor cât şi prin acţiuni caritabile»

În preambulul celei de-a şasea ediţii a Galei Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă gală dedicata sportului din România, Fundaţia Alexandrion...

Emisiunea TV Business Philososphyo zi ago

Emisiune Business Philosophy: Actorul Victor Yila, despre industria muzicală în perioada COVID-19

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care a fost moderată de Romeo Chiria, l-a avut ca invitat special pe...

Stiri3 zile ago

Gabi Balint, despre Gala Trofeelor Alexandrion 2021: « Fundaţia Alexandrion sprijină sportul şi anul acesta prin acordarea acestor premii importante, care sunt foarte motivante pentru sportivi»

În preambulul celei de-a şasea ediţii a Galei Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă gală dedicata sportului din România, Fundaţia Alexandrion...

Emisiunea TV Business Philososphy4 zile ago

Actorul Victor Yila, despre industria muzicală în perioada COVID-19 – Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care va avea loc miercuri, 13 ianuarie, de la ora 18:00, îl va...

Emisiunea TV Business Philososphyo săptămână ago

Loredana Dinu, campioană olimpică la scrimă, despre Gala Trofeelor Alexandrion 2021: «În această perioadă dificilă este necesar să căutăm motive frumoase prin care să aducem din nou sportul ȋn prim plan»

În preambulul celei de-a şasea ediţii a Galei Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă gală dedicata sportului din România, Fundaţia Alexandrion...

Emisiunea TV Business Philososphyo săptămână ago

Emisiune Business Philosophy: Participarea sportivilor români la J.O, un obiectiv între deziderat și realitate

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33 i-a avut ca invitați pe Maestrul Internațional Constantin Apostol (7 DAN) – antrenor...

Emisiunea TV Business Philososphyo săptămână ago

Participarea sportivilor români la J.O, un obiectiv între deziderat și realitate – Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care va avea loc miercuri, 6 ianuarie, de la ora 18:00, îi va...

Analize & Studiio săptămână ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online și pe Facebook din luna ianuarie

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online și pe Facebook în luna ianuarie...

PR Emotionalo săptămână ago

Andreea Chiţu, dublă vicecampioană mondială la judo, despre Gala Trofeelor Alexandrion 2021: «Mă gândesc la faptul că voi fi pe podium. Ar fi o imensă bucurie pentru mine »

În preambulul celei de-a şasea ediţii a Galei Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă gală dedicata sportului din România, Fundaţia Alexandrion...