Analize & Studii
Cine sunt? Ce vreau să fac? Catalina Dutu – trainer management
Sunt un om. Pur și simplu un om. Am reușit după durere, încercări și suferință să înțeleg cine sunt. Poate părea banal să spui că ești om… Pare evident, nu-i așa? Mulți ar răspunde la întrebarea Cine ești? cu: sunt mama/părinte, economist, profesor, director, CEO, alpinist, jurnalist, creștin, român, fiu/fiică, doctor, antreprenor, șef, pictor, știți voi mai bine.
Ne atașăm de titlurile job-ului nostru, ale profesiilor sau ale ocupațiilor noastre pentru că nu știm că suntem oameni. Și atât.
Ne folosim de ancore pentru că așa pare normal în ziua de astăzi. Există locuri, obiecte, ritualuri care ne fac să ne simțim bine. Suntem împinși spre vacanțe pentru că merităm relaxare, către case mari pentru că așa înțelegem succesul, către niște pantofi noi pentru că este pasiunea noastră. Și ne lăsăm purtați spre o viață care nu este a noastră, pe care o împrumutăm și din care cu greu (și dacă) reușim să ne desprindem la un moment dat.
Oamenii vin și pleacă. Ne atașăm de ei, ca de un pansament al sufletului. Uneori lăsăm acel ”pansament” fără a observa că rana s- a vindecat și că cicatricea se aliniază singură, așa cum ar trebui. Că pansamentul doar creează un mediu în care rana își amintește de ea. Acela e momentul în care să dăm drumul, să lăsăm pansamentul și să ne vedem plinătatea.
Și dacă totuși există un happy place (punct de fericire) în interiorul nostru?
Echilibrul vine din interior. Contextul este același pentru mulți dintre noi, dacă suntem împliniți sau nu, depinde de noi, de modul în care ne raportăm la viață și la situația existentă.
În realitate este nevoie de atât de puțin pentru a fi liniștiți! Este nevoie de noi înșine și atât.
Dacă reușim să ne întoarcem cât se poate de des la acel happy place din interiorul nostru, vom privi lucrurile și contextele cu detașare, cu maturitate, cu înțelepciune. Vom face alegeri și vom lua decizii care vor întoarce viața personală și profesională spre ceea ce suntem în esența noastră.
Acest punct de fericire din interior pe care am cam uitat pe unde îl găsim (dacă am știut vreodată) ne oferă șansa unică de a fi în competiție cu noi înșine în loc să încercăm a fi în competiție cu ceilalți. Competiția cu noi înșine înseamnă progres în viață și în afaceri. Raportarea la alții (oricine ar fi ei) presupune o încrâncenare, o mască (sau mai multe) invizibilă pe care o purtăm neîncetat cu prețul stresului. Un curs de Leadership ne ghidează pentru a ajunge la echilibrul interior înainte de a comunica eficient cu ceilalți.
Este nevoie de multă complexitate pentru a atinge simplitatea
Sunt un om care apreciază simplitatea, în sensul în care am înglobat enorm de multă complexitate în viața personală și profesională înainte de a ajunge la simplitate.
Pot vorbi deschis despre o serie de subiecte, de la cele de afaceri, digitalizare, bani, managementul timpului, leadership (care au legătură cu profesia și activitatea mea), psihologie, neurobiologie, istorie, filosofie etc. (fără a pretinde că sunt expert în aceste domenii, pur și simplu m-am documentat pentru că am avut nevoie de acestea pentru dezvoltarea mea). Îmi asum când ceva mă depășește și am ajuns la atât de multă complexitate că pot spune NU atunci când situația o cere. Acum pot spune NU și este un mare progres care mă ajută să ajuns deseori la acel happy place.
Ei bine, dacă ați ajuns până aici și vă întrebați ce legătură are ce am scris cu mediul de afaceri și paradigma de business… este momentul să explic.
Afacerile complexe, mari, pornesc de la o idee simplă
Afacerile fac parte din viața noastră, fie că sunt ale noastre, că suntem angajați sau consumatori de bunuri și servicii, chiar și dacă doar visăm la ele. Cum altfel să fie acestea dacă nu oglinda vieții noastre. Dacă vă uitați la afacerile de succes veți vedea că au la bază o idee simplă, extrem de simplă, în jurul căreia a fost construită o complexitate. Punctul de rezistență al acestora constă exact în acel happy place, punct de echilibru din interiorul afacerii. Pentru că și companiile au un happy place al lor.
Există firme care răsar, sclipesc și dispar. Firme care funcționează la scală mică, medie sau mare. Firme create pentru că așa este la modă, pentru că a fost înțeleasă oportunitatea, firme bombă cu ceas, care nu reușesc să se impună pe termen lung. Este amețitor, amețitor de mic, numărul de societăți comerciale din România care reușesc să reziste peste 5 ani de la înființare. Din datele statistice procentul acestora este în jur de 15%. Iar procentul celor care au o sănătate financiară după câțiva ani este de 0,1% (informații raportate în 2019, înainte de pandemie). Cu toate acestea 63% dintre români declarau că vor să deschidă o afacere*.
Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/companiile-din-romania-mor-in-primii-ani-de-viata-sfaturile-consultantilor-financiari.html
Care este punctul de plecare pentru un antreprenoriat sănătos?
În toată activitatea profesională, prin natura pozițiilor ocupate, am interacționat cu foarte multe (sute) de sisteme de afaceri și mii de oameni implicați în afacerile respective (din România și din afara țării, din câteva zeci de țări), clienți și furnizori. Am întâlnit companii de renume, solide, unele mai puțin stabile sau la început de drum. Am asistat la creșterea acestora, la fuziuni și extinderi de portofolii de produse și servicii, dar și la decăderea unora dintre ele.
De la un anumit punct încolo am început să mă întreb de unde provine diferența și să caut răspunsuri. Ce au societățile consolidate și ce le lipsește celorlalte? Cum de unii dintre proprietarii sau angajații companiilor erau relaxați și calmi, iar ceilalți dimpotrivă, mereu pe fugă, mereu agitați, furioși, în întârziere?
Am început să caut răspunsul (în prima fază inconștient) la întrebarea care sunt pilonii succesului în afaceri.
Cei trei piloni ai unei afaceri de succes
Știați că o masă cu trei picioare este mai stabilă decât una cu patru sau mai multe?
La fel și o afacere, aveam eu să constat după enorm de multe discuții cu oameni din mediul de afaceri românesc și de pretutindeni, multe cărți citite din diferite domenii, studii de caz analizate, multă practică, succese și eșecuri (mai bine zis lecții).
În 2016, am început studiile la un program internațional de Executive MBA și atunci am ridicat privirea de la nivel micro în care trăiam (ar fi prea puțin să spun lucram). Cu fiecare acțiune am căpătat claritate și răspunsul a venit în cele din urmă.
Cei trei piloni ai oamenilor de succes din firme și companii durabile sunt:
- o bună relație cu tine însuți, cu timpul tău. Decizii asumate și urmate până la capăt;
- o bună relație cu ceilalți, utilizarea influenței și a comunicării asertive;
- o relație bună cu banii, să ai obiective clare pe care să le urmărești, să înțelegi scopul acțiunilor tale.
Următoarea întrebare a fost: cum pot să îi sprijin pe ceilalți pentru a atinge succesul? De ce au nevoie cei mulți care se doresc a fi antreprenori și care vor ajunge să eșueze?
A urmat o altă perioadă cu încercări, cu soluții parțiale, cu noi interacțiuni cu oameni și afaceri, de toate felurile.
Iar răspunsul a venit sub forma unor cursuri pentru cele 3 subiecte enunțate mai sus:
- Curs de Managementul timpului
- Curs de Leadership
- Curs de Managementul banilor
În plus, am deschis ochii și am văzut cu ochi de părinte și membru al societății, nevoia de educație financiară și antreprenorială de la nivelul copiilor și adolescenților. Deși le dorim binele, datorită educației noastre (pentru care este cazul să ne-o asumăm, fără găsirea de vinovați), nu le oferim baza de plecare pentru o viață altfel. Am considerat că este cazul să schimbăm paradigma și să le ofer copiilor și adolescenților de astăzi, șansa dezvoltării unor abilități care să le asigure împlinirea și să ne asigure succesul ca și societate pe termen mediu și lung.
Cursurile pentru copii sunt:
Educație antreprenorială pentru copii (grupe de vârstă 10-14 ani)
Educație antreprenorială juniori (grupe de vârstă 6-9 ani)
Educație antreprenorială (grupe de vârstă 8-14 ani, construirea unui plan de afaceri pentru o ”Fabrica de limonadă”).
Programele pe care le-am dezvoltat pleacă de la următorul citat:
”Cineva stă la umbră astăzi pentru că cineva a plantat un copac cu mult timp înainte.” (Warren Buffet)
Depinde de fiecare dintre noi ce fel de moștenire lăsăm generațiilor viitoare.
Recent:
Ce jucători de la națională au accesat programele de mental coaching – Cătălin Munteanu
Cătălin Munteanu a vosrbit în cadrul podcastului Business Philosophy moderat de Romeo Chiriac despre importanța programelor de mental coaching pentru...
Tratament pentru psoriazis natural 100%. Iată cum îți influențează starea de sănătate generală
Psoriazisul este o afecțiune cronică autoimună, care se manifestă prin leziuni cutanate roșii și scuamoase, ce pot cauza disconfort fizic...
Bazar de Cotroceni – bazar de cunoaștere și de învățare – în weekend-ul 12-13 octombrie
Bazar de Cotroceni revine cu cea de- a 8-a ediție, care va avea loc în weekendul 12-13 octombrie, în cartierul...
Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna septembrie 2024
Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...
Vrei să reușesti? Antrenează-te ca Fata de Aur!
Podcastul Business Philosophy, care a fost moderat de Ileana Vlăduț, a avut-o ca invitată pe cea mai bună jucătoare din...
A X-a ediție de ,,Strugurit’’, sărbătorită în Domeniile Sâmburești
În acest an, 2024, ,,Struguritul’’, această tradiție cu totul specială ce are loc în inima Domeniilor Sâmburești, aniversează a X-a...
Profile PVC. De ce sunt potrivite pentru sălile de conferințe?
Atunci când vine vorba despre amenajarea sălilor de conferințe, unul dintre aspectele esențiale care trebuie luate în considerare este alegerea...
De câte ori i-a doborât recordurile lui David Popovici. Cea mai bună versiune a lui Vlad Stancu
Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe înotătorul Vlad Stancu, participant la Jocurile Olimpice de...
Despre Generația de Aur a înotului românesc, cu Vlad Stancu
Înotătorul Vlad Stancu a fost invitatul emisiunii Business Philosophy de la Canal 33, moderată de Romeo Chiriac.
Vrei să te bucuri de pereți cu un design original, acasă sau la birou? Dream Prints îți oferă o colecție variată de modele de tapet premium
Dorești un spațiu interior care să te impresioneze? Decorarea pereților cu tapet de lux este opțiunea de care ai nevoie....
Publicitate
Email: contact@clubulmedia.ro
Telefon: 0744525607
Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.
O publicatie marca Clubul Media.
- https://businessphilosophy.ro
- https://sportm.ro
- https://sportprofit.ro
- https://totceeaceeste.ro
- https://superprofit.ro
- https://www.toptabu.ro
- https://sportpesurse.ro
- https://focustolife.ro
- https://elennaq.com
- http://cronicaromana.eu/
- http://cotidianul.eu/
- https://chiromelu.blogspot.com/
- https://teodorchiriac.ro/
- https://victoriei35b.ro/