Connect with us

Stiri

Ce vinuri se servesc de Crăciun lângă sarmale și cozonac

Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.

Toba, caltaboșul, sângeretele sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor. Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic.

„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda Livia, un vin proaspăt, nematurat sau Epicentrum Muscat Ottonel și Aligote, vin proaspat si elegant, bogat in note florale.

În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, precum cele din gamele Tectonic (Șarba, Cabernet, Muscat Ottonel) şi Bacanta (Merlot, Fetească Neagră), vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri și, totodată, directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

„Recomand ca în așteptarea mesei să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare – Cuartz Brut Roze și Cuartz Brut Alb”, susţine specialistul Livia Gîrboiu.

La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. În această listă includem mult iubitul Cuartz Rosé sau  Cuartz Alb. Dintre vinurile albe, menționăm Livia Plavaie sau un cupaj de Şarbă şi Plăvaie din gama Epicentrum pentru gusturi adevărat românești. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție.

Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.

Spre exemplu, la sarmale merge o Fetească Neagră cum e cea din Gama Tectonic. Acest soi românesc prezintă un caracter remarcabil prin aroma sa de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească. Cu alte cuvinte, Feteasca Neagră ar putea fi vinul perfect de asociat în perioada Crăciunului.

La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente cum este Bacanta Merlot Barrique sau Epicentrum Merlot&Cabernet Sauvignon.

Iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci cum este Șarba din gama Bacanta. Constantin Premium Red Blend este vinul care aduce un plus de eleganta oricarui preparat ales. Cupajul roșu îndrăznet, notele fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie.
Indiferent de soiurile alese, tot ce contează în final este ca aromele bucatelor și ale vinului să se completeze reciproc.

Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură.

Printre recomandările Cramei Gîrboiu se numără Bacanta Chardonnay – un vin alb sec, elegant, cu arome de măr, pară și note fine de vanilie, coajă de portocală și smochine confiate.

De asemenea, Tectonic Fumé Blanc este o alegere indicată. Acest vin revigorant reprezintă un cupaj complex realizat din Sauvignon Blanc Barrique, Fetească Albă și Riesling de Rhin. Savurate alături de un meniu de sărbătoare, acest vinuri vor impresiona plăcut pe oricine.

Ce vinuri servim la desert

Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului.

La români, deserturile de Crăciun sunt cozonacul, checul, turtele cu nuci, diverse prăjituri și chiar turtă dulce. Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerăm pentru desert este Bacanta Tămâioasă Românească Special Edition – un vin demidulce, excepţional, în ediție limitată de doar 3000 de sticle. Vinul are o aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac!

Din categoria vinurilor spumante, gama Cuartz de la Crama Gîrboiu propune un rosé efervescent care agită paharele și impresionează gusturile! Spumantul prezintă o culoare romantică deosebită și parfum de zmeură delicios.

Medalii de aur pentru vinurile românești

Trei vinuri romaneşti produse de Crama Gîrboiu, Constantin Premium Red Blend 2016, Bacanta Chardonnay 2015 şi Bacanta Merlot Barrique 2016 au fost răsplătite cu medalii de aur la competiţia Grand International Wine Award Mundus Vini a 28-a ediţie.

Creat într-o ediţie limitată de doar 8000 de sticle, vinul Constantin Premium Red Blend 2016 a primit totodată şi distincţia specială “Best of Show România Red”, fiind declarat cel mai bun vin roşu din categoria sa, obţinând cel mai mare scor din toate vinurile participante. Pentru Constantin Premium Red Blend 2016 este a treia medalie internaţională după aurul de la BerlinerWein Trophy 2020 şi aurul de la Concours Moundial de Bruxelles 2021.

“Ne bucurăm că munca noastră este răsplătită în fiecare an prin aceste premii, care ne dau motivaţie şi încredere că suntem pe drumul cel bun. Ne dorim să le oferim clienţilor noştri un vin de cea mai bună calitate, iar premiul vine ca o confirmare pentru noi”, a declarat Livia Gîrboiu, directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

Recent:

PODCAST SPORT10 hours ago

Sabrina Voinea: Eu sunt câștigătoarea medaliei de la JO Paris în arena sportivă

Gimnasta Sabrina Voinea a fost invitata moderatorului Romeo Chiriac la podcastul Business Philosophy. DESCRIERE: 00:00:00 – Prezentare invitată – Sabrina...

TV Business Philosophy1 day ago

Mental coaching-ul, arma secretă a campionilor din sport

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care a fost moderată de Sorin Chiriac, le-a avut ca invitate pe gemenele...

ECONOMIC4 days ago

Menține-te hidratat, chiar și în perioada iernii!

În sezonul rece senzația de sete este mai redusă. Cu toate acestea, este indicat să avem totuși grijă să rămânem...

PODCAST Entertainment1 week ago

Miracolul descoperit de chinezi în coarnele cerbilor

Biolog, jurnalist și expert în faună cinegetică, Nicu Pârlog, a fost invitatul lui Laurențiu Ciornei la podcastul Business Philosophy. 00:00...

ECONOMIC1 week ago

Modele de paltoane pe care le poți purta cu rochii negre elegante și accesorii care să îți completeze outfitul

Rochiile negre reprezintă o alegere clasică, potrivită pentru o mulțime de ocazii speciale. Însă, pentru a completa un astfel de...

ECONOMIC2 weeks ago

Cvartetul “Pas de Quatre va susține un eveniment cameral de excepție la Ateneul Român

În data de 26.01 – duminică! – la Sala Mare a Ateneului Român va avea loc un eveniment cameral de...

PODCAST Entertainment2 weeks ago

Arta instructajului canin și mondioring în România

Podcastul Business Philosophy, moderat de Ileana Vlăduț, i-a avut ca invitați pe Alexandru Davidescu, fondator K9 Team Club, instructor canin...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna ianuarie 2025

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST - SUSTENABILITATE3 weeks ago

Povești cu bonsai, trandafiri japonezi, mușcate și mentă

Alexandra Pîrîianu, fondator şi peisagist “Bonsai Landscape & Design” a fost invitată în cadrul Podcastului Business Philosophy, care a fost...

PODCAST PR & MARKETING4 weeks ago

Podcastul Business Philosophy, premiat la Gala Fotbalului Românesc

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe Mihai Igiroșanu, Redactor Șef al Revistei Sport Magazin....

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: