Connect with us

Analize & Studii

AVOCATURA: ARTĂ sau AFACERE? – în viziunea Maestrului Avocat Dr. Sorin-Dinu Măduța

În cele ce urmează este prezentată viziunea Maestrului Avocat Dr. Sorin-Dinu Măduța, cu referire la pofesia de AVOCAT.

“Multe salutări tuturor!Astăzi, câteva gânduri și reflecții privind Avocatura.”Ce este Avocatura?! Artă sau Afacere?!”Dragii mei, după o perioadă consistentă de activitate profesională, in domeniul juridic (peste 23 de ani neintrerupti), vă spun cu mare convingere…”Avocatura = Artă si Afacere”!Conceptul de “Artă” se raportează la elementul științific care alcătuiește această Nobilă Profesie. “Arta” este știința dreptului, expunerea sa științifică, retorica juridică, respectiv transmiterea acestor cunoștințe juridice celor cu care interacționezi profesional. Claritatea exprimării, limbajul corect gramatical-juridic, forța ideii transmise, îmbracă forma noțiunii de “Artă” in Avocatură. Transmiterea ideilor si strategiilor juridice, catre cei implicați in actul de justiție, sunt esențiale si converg spre un profesionalism ridicat, transformat la un moment dat in “Artă”.

Conceperea, claritatea, expunerea si transmiterea Ideilor, care îmbracă forma științei dreptului, sunt esentiale in caracterizarea unui profesionist desăvârșit, in acest domeniu. Oratoria si claritatea exprimării sunt deasemenea extrem de importante pentru a putea fi inteles cat mai bine mesajul juridic profesional, mesaj care se transmite tuturor participanților la actul de justitie. Raționamentul juridic si interpretarea filosofico-juridică a notiunilor de drept, transpunerea lor, raportată la cazul preluat sau încredințat de catre client, sunt extrem de importante si fac parte integranta, deasemenea, din conceptul de “Artă” pe care-l analizez acum. Toate acestea sunt insa insuficiente daca nu au la bază o permanentă si continuă pregătire teoretică individuală, fler si simt practic profesional. Toate acestea trebuie imbinate cu seriozitate, cu o ținută morală ridicată, o atitudine profesională elevată si un mod respectuos de exprimare/adresare.

Experienta profesionala, in Avocatură, este esențială, exact ca si in Chirurgie…ca o alta mare știință, datorită complexitatii celor 2 Mari Științe. Toate cele enumerate nu sunt suficiente pentru a te defini ca un “bun avocat”, profesionist, dacă nu sunt întrepătrunse cu o bună si vastă experiență Practică, pe care o dobândește orice avocat…doar in timp! Factorul educațional personal al fiecarui avocat este extrem de important. Familia are un rol determinant in formarea acestuia ca personalitate profesionala viitoare. Nu poti fi un “Mare Avocat”, daca in realitate esti un bădăran. Poti fi doar…un avocat “de rând, sau obișnuit”… Unii vor combate probabil această idee/teorie. Doar cei care se regasesc in respectiva “caracterizare” o pot combate, sau frustratii “de serviciu”, fără de care “nu am putea exista”. Toate aceste componente sunt insuficiente însă, dacă Avocatura nu va fi tratată și sub cel de-al doilea concept…acela de “Afacere”!

Intrepătrunderea celor două reflecții si componente este esențială. Avocatul face parte din categoria persoanelor, intelectuale, care nu au absolut niciun sprijin material si financiar din partea Statului. Cu alte cuvinte…ai clienti, traiesti rezonabil sau chiar bine…nu-i ai, te prăbușești si pe nimeni nu interesează acest aspect! Lipsa totală a câștigurilor este groaznică, din păcate. După atâția ani de studii si pregătire intelectuală intensivă, nimeni nu iti garantează niciun venit! De acolo si sintagma “avocatura…cea mai liberală profesie”.

Un Avocat, sa ajungă sa profeseze individual, are nevoie de 6 ani de studii aprofundate. 4 ani de facultate extrem de grea, cu zeci de mii de pagini de învățat (cam putin fata de amploarea materiilor juridice care se învață) si inca 2 ani de “Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor”, obligatoriu pe perioada Stagiaturii, cu sustinerea unui Examen de Definitivat la finalul celor 2 ani! Toate ca toate…dar in Avocatură s-a intrat mai greu decat in Magistratură, in ultimii 8-10 ani de zile! Examenele de Admitere in Barou au facut ca doar aproximativ 30% din pretendenti sa le si acceadă. Toate acestea pentru ce?! Ca sa vezi cum nu reușești să fii mulțumit material decât după mulți ani de zile in profesie?!

Până atunci ai parte de tot felul de “clienți” care isi imaginează că avocatura e pe gratis, sau susținută de Stat! Nici vorbă! O “simplă” intrebare a lor si un “simplu” raspuns al avocatului pot duce la castigarea unei cauze, sau la evitarea unui proces viitor. Nimic nu e simplu aici! Sau gresita perceptie a unor clienți…ca vor achita la final, facând confuzie intre onorariul forfetar(munca si demersurile depuse de avocat) si onorariul de succes (care este optional si care se achită doar daca a existat un succes si daca asa s-a convenit intre părți). Aici intervine conceptul de “Afacere” in aceasta profesie.

Gradinarul vinde zarzavaturi…Avocatul “vinde” știință. Știința Dreptului! De aceea Avocatura este si o “Afacere”, deoarece nu se realizează Gratuit! A realiza “gratuit” aceasta profesie, in care nu ai niciun sprijin de nicăieri, ar insemna Sinucidere curată! Asta nu inteleg majoritatea oamenilor si a clientilor. O intrebare…costă, exact cum costă o masă la restaurant, o apă minerală…etc…bineînteles păstrând proportiile cuantumului acestor costuri. De aceea, aceasta nobilă profesie, in zilele noastre, trebuie privită si înțeleasă si ca o “Afacere”, nu doar ca o “Artă”! Nemaivorbind de faptul ca un Avocat pana sa ajunga să și castige din profesia lui, face minim 6 ani de studii obligatorii (Facultate si I.N.P.P.A), inca vreo 2 ani de Masterat, inca vreo minim 4 ani de Doctorat (acolo doar cine e “super-capabil” si face muncă de cercetare științifico-juridică)…etc.

Se fac Investitii Financiare serioase in toti acesti ani, etc. Investitiile in Publicitatea si Promovarea legală a unui Avocat, conform Statutului Avocatilor, nu le are nimeni in vedere! Unde s-a vazut o “afacere de succes” fără o promovare publicitară?! Nimeni nu angajează un avocat “la voia întâmplării”…poate doar cei dezinteresați, sau care vor “sa traga de timp”, in anumite procese/cauze…sau cei care nu au posibilități financiare. Însă…e un risc mare acea opțiune…la “voia întâmplării”. Nici in cazul medicilor, in probleme serioase si grave, nu apelezi “chiar la oricine”. Nicăieri in lumea civilizată!

Toate acestea trebuie sustinute si de rezultate profesionale… Amortizarea acestor investitii financiare se realizează dupa multi ani, foarte mulți ani…Daca se realizează, bineinteles, dacă persoana (avocatul) respectivă rezistă psihic si mai rămâne in avocatură atat timp.


Multă lume nu cunoaște aceste aspecte interne ale acestei nobile si foarte vechi profesii…Profesia de Avocat. Isi imaginează ca avocatii nu au nicio problemă financiară . Majoritatea avocatilor au probleme mari financiare si chiar destul de multe. Astazi toata lumea are probleme, mai ales toti cei care suntem corecți și ne considerăm normali, in aceasta lume. Vin vremuri si mai grele decat cele de pana acum, din nefericire. “Conceptul de Avocatură” trebuie schimbat in functie de aceasta involutie economico-socială la care suntem supusi in aceste zile. Sa nu ne pierdem Demnitatea si Omenia, niciunul dintre noi.

“Marile” Societati de Avocatură, care au contracte financiare fabuloase cu Multimationalele si nu numai cu acestea, odată cu prabusirea economică se vor restrânge semnificativ, atât ca personal cât și ca activitate. Cei care vor fi “disponibilizati” de acolo, vor ingrosa rândurile avocaților cu alte forme de organizare profesională, sau vor părăsi avocatura! Vin vremuri grele pentru aceasta profesie. Medicii (personalul medical) au “marele avantaj” al salarizării substantiale publice. Corect! Asa si trebuia dintotdeauna să fie! Nu pot fi comparate situatiile. Societatea are nevoie de oameni sănătoși, in primul rand, dar nu mai putin important este sa avem si o Ordine statala puternică, fara de care s-ar instaura haosul si anarhia…Această ordine socială o constituie (si o protejează)…Justiția! Suntem singurii parteneri ai actului de justitie care nu avem nicio siguranță a zilei de mâine…d.p.d.v. a veniturilor pecuniare.

Primele 3 luni de zile, din acest an, am fost prejudiciati masiv de protestele magistratilor, justificate pe alocuri, prin intreruperea/restrângerea aproape totală a activităților de la instantele de judecată. Acum, toată Omenirea trece prin acest “calvar” al acestui Coronavirus “scăpat de undeva de departe”. Majoritatea Avocaților…de 6 luni de zile nu realizează venituri!

De aceea, aceasta Profesie trebuie văzută si din perspectiva unei “Afaceri”.


Vă mulțumesc pentru timpul alocat acestei expuneri! Vă îmbrățișez! Av.Dr.Sorin-Dinu Măduța, Baroul București.”

Poți citi articolul original AICI.

Despre Maestrul Avocat Dr. Sorin-Dinu Măduța poți afla mai multe AICI.

Serviciile pe care le oferă dumnealui sunt listate AICI.

Pentru orice problemă de natură juridică este apelabil la numerele de telefon: 0729.159.587 / 0745.666.446.

Recent:

ECONOMIC3 days ago

Evoluția cazinourilor online: Siguranță, distracție și decizii informate

În ultimele două decenii, cazinourile online au cunoscut o creștere exponențială, transformându-se într-o industrie globală evaluată la miliarde de dolari....

ECONOMIC3 days ago

Cum găsești cele mai bune oferte de cumpărături în rate pentru tehnologie de ultimă generație?

Tehnologia avansează într-un ritm uluitor, iar gadgeturile de ultimă generație devin din ce în ce mai accesibile. Totuși, prețurile pot...

ECONOMIC1 week ago

Vinurile Domeniile Panciu au obținut trei medalii la prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles

La prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles 2024, categoria Wine – Sparkling, vinurile noastre au strălucit și au fost recunoscute la...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Pregătirea tinerilor pentru viață și performanță prin kempo, cu Amatto Zaharia

Președintele Federației Române de Kempo, sensei Amatto Zaharia, a fost invitatul lui Romeo Chiriac la podcastul Business Philosophy, informează sportm.ro....

Monitorizare presa podcast2 weeks ago

Adevărul, sport.ro, Pro Sport și Revista Psychologies citează Podcastul Business Philosophy cu Adrian Ilie

https://www.psychologies.ro/timp-liber/alice-nicolae-invitata-la-podcastul-business-philosophy-2201143 Adrian Ilie a făcut calculele și știe cum România poate ajunge în optimi la EURO 2024: „Nu este o...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna iunie 2024

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Alina Dumitru: Am câștigat în toată cariera cât un fotbalist în jumătate de sezon

Campioana olimpică la judo, Alina Dumitru, a fost invitata lui Romeo Chiriac în cadrul podcastului Business Philosophy, informează sportm.ro. DESCRIERE:...

TV Business Philosophy3 weeks ago

Provocările întâmpinate de afaceri în marketingul digital

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33 l-a avut ca invitat pe expertul în marketing digital, Călin Roman. “Provocările întâmpinate...

PODCAST - Business3 weeks ago

Semnal de alarmă din Diaspora față de neregulile organizatorilor de evenimente din România. Cazul Taste of Belgium

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat pe antreprenorul Titus Marin, patronul Taste of Belgium. Fostul...

ECONOMIC3 weeks ago

Aqua Carpatica Forte – Superbula

AQUA Carpatica FORTE a intrat de acum la Universul “Superbula”, acolo unde apa acidulată a căpătat o altă dimensiune. “Superbula...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: