Connect with us

PODCAST Dezvoltare Personală

Terapia Adler. De ce suntem atât de obosiți – Podcast

Podcastul Business Philosophy a avut-o ca invitată pe Irina Minca, psiholog acreditat din Bucuresti, informează sportm.ro.

Terapia adleriană, mai puțin cunoscută în România, începe să devină preferată de părinții ai căror copii au déjà situații în care își schimbă, nu neapărat în bine, comportamentul zilnic.

O mare parte a problemelor este cauzată de anxietate. Anxietatea, în cazul copiilor, se manifestă printr-o stare de neliniște care provoacă agitație permanentă, epuizare psihică, dar și fizică.

Randamentul școlar scade vertiginos, copilul fiind mai mereu obosit și lipsit de vlagă. Provocat, devine irascibil și chiar agresiv. De aceea, neliniștea se transferă imediat și la părinți. Care caută cele mai bune soluții.

Din ceea ce am aflat în urma podcastului, terapia adleriană este, probabil, cea mai bună metodă pshihologică de ameliorare și tratare a anxietății la copii.

00:42 – De ce este atât de specială psihoterapia adleriană?

01:17 – Psihoterapia adleriană se bazează pe principii pozitive, umaniste, filosofice este o psihologie a încurajării și a utilului. Noi, oamenii avem nevoie să ne simțim utili, încurajați, să fim conectați, să contăm pentru ceilalți și să aducem contribuție societății. Așa simțim că ne crește încrederea și stima de sine.

02:16 – Un proiect special pentru copii? Adulții se feresc de psiholog?

02:43 – Încă există convingeri că la psiholog mergi ca la un medic psihiatru unde se tratează afecțiuni psihiatrice, însă la psiholog poți merge și doar să-ți îmbunătățești anumite aspecte ale vieții, ale dezvoltării tale personale și de a depăși anumite blocaje sau anumite situații în viața ta care te țin pe loc și îți dau anumite stări care te împiedică să evoluezi.

03:21 – De ce copiii vin în număr mai mare la terapia adleriană?

03:24 – În majoritatea cazurilor, vin la îndrumarea medicului pentru că acesta nu descoperă nimic fiziologic care să afirme că cel mic are vreo problemă de sănătate, care să cauzeze anumite stări emoționale.

05:33 – Aceste tehnici sunt specifice terapiei adleriene și provin din geneza psihanalizei lui Freud, doar că între Adler și Freud e o diferență care ține de utilitate de diferite categorii. Freud avea clienți educați cu bani, Adler și-a îndreptat atenția mai mult către persoanele cu mai puține posibilități financiare, dar și cu diverse afecțiuni, așa ajuns să beneficieze și o altă categorie socială de oameni, mai puțin privilegiați.

06:45 – aici revenim la ceea ce ai povestit cu acel proiect pe care l-ai manageriat acum doi ani.

06:46 – Am dezvoltat un proiect împreună cu o asociație imediat după debutul războiului din Ucraina. Ca psiholog am organizat diverse programe de sprijin și adaptare al persoanelor refugiate, acordarea prim-ajutor psihologic în situație de criză.

07:39 – Practic, ați mers la sprijinirea a copiilor și a mamelor care au trecut prin experiența unei izgoniri din propria casă și au venit printre străini, și, cumva, i-ați susținut din punct de vedere psihic? Mai este acest proiect viabil, ce s-a întâmplat cu copii?

08:08 – Copii au învățat limba română, au mers la noi la școală, mamele s-au angajat și s-au adaptat, o parte au rămas în România, o parte a migrat către alte țări, iar o altă parte s-a întors în Ucraina.

08:42 – Schimbăm un pic registrul și vreau să te întreb acum că am citit un material făcut de tine în ziarul Evenimentul zilei, referitor la faptul că suntem foarte obosiți. Eu am crezut că e doar o perioadă, cel puțin din punctul meu de vedere, dar am observat asta și colegi sau anumite persoane de lângă mine, din familie, dintre prieteni. La un anumit interval de timp, chiar în timpul zilei, după o anumită oră, pur și simplu se bloca și creierul și corpul, eram foarte obosiți, căscam. Are vreo legătură asta cu psihicul?

09:31 – Este vorba de o epuizare, o oboseală psihică, cronică. Pur și simplu a ajuns la o saturație creierul. Noi, oamenii, suntem ființe adaptabile, însă în ultimii ani tehnologia a avansat într-un ritm foarte alert, încercăm să ne adaptăm, însă creierul nostru are o anumită limită și atunci pentru noi este prea mult de digerat toate informațiile și de a le discerne

09:49 – Practic bombardamentul asta informațional ne blochează creierul care trebuie să dea numite semnale, anumite răspunsuri prompte și corecte să nu o iei razna pe drum, să vorbești prostii cu șeful sau cei de lângă tine.

11:08 – Apare și o schimbare de comportament, devenim furioși și irascibili de la lucruri cât se poate de normale și care s-au mai întâmplat, devenim agresivi și începem să spunem cuvinte nepotrivite, atunci ne putem da seama că oboseala deja s-a instalat, am depășit limita: avem nevoie de o pauză, dar nu să revenim la rețele de socializare, ci să mergem în natură, să facem o plimbare în pădure, în parc, lângă un lac unde avem liniște și ne bucurăm de natură.

13:26 – Bănuiesc că în timp, în cazul în care nu ne vom da seama că facem un exces cu acest bombardament informațional, nu reușim să-l oprim la timp probabil că acest lucru ne va afecta și nu vom avea nevoie doar de psiholog ci și de…

13:47 – …psihiatru, medicație? Să sperăm că nu, dar și cei din jurul nostru observă că apar schimbări de comportament, că nu sunt tocmai cele obișnuite, la fel ca și la copii, și noi devenim irascibili și agresivi, atunci avem nevoie să ne relaxăm și dacă simțim că avem nevoie de mai mult sprijin și de a înțelege ce se întâmplă cu noi și de a învăța noi metode care ne ajută să gestionăm mai bine stresul, oboseala și emoțiile puteam apela cu încredere la un specialist, la un psiholog, la psihoterapie.

14:37 – Care, bineînțeles, poate să fie psihoterapia adleriană pe care tu o promovezi și care efecte rapide și foarte corecte.

14:55 – Așa este și ne ajută să trecem de la o gândire negativă la una pozitivă și asta trebuie să o învățăm, că singuri nu știm cum să o facem.

Podcastul Business Philosopy, care a fost moderat de Laurențiu Ciornei, este sprijinit de Domeniile Sâmburești.

Recent:

PODCAST MEDICINA2 days ago

Fizioterapeutul Simonei Halep a lansat o aplicație revoluționară pentru sportivi

Podcastul Business Philosophy, care a fost moderat de Sorin Chiriac, l-a avut ca invitat pe fizioterapeutul Gelu Cosma. DESCRIERE: 00:00...

TV Business Philosophy4 days ago

Artă, licitații și expoziții dedicate artiștilor. Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată pe 16 aprilie, de la ora 17:00, a avut-o ca invitată pe Stanciu...

SPORT5 days ago

Naţionala de futsal a României merge la barajul pentru Euro-2026

Naţionala de futsal a României şi-a atins obiectivul din preliminariile pentru Campionatul European de anul viitor, competiţie care va fi...

Stiri1 week ago

Irina Bulmaga a obținut argintul la Campionatul European de șah

Performanță remarcabilă pentru șahul românesc: Irina Bulmaga obține argintul la Campionatul European Feminin 2025 După ce România a fost gazda...

TV Business Philosophy2 weeks ago

Energia nevazută a acelor de acupunctură ȋn Romȃnia. Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată pe 9 aprilie, de la ora 17:00, a avut-o ca invitată pe Dr....

PODCAST CULTURA2 weeks ago

Balada Soarelui Răsare. Legenda Sfântului Apostol Andrei

Podcastul Business Philosophy i-a avut ca invitați de Doctorul în Medicină, Dragoș Slăvescu, om de cultură și pe preotul Florin...

ECONOMIC2 weeks ago

AQUA Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online și pe Facebook în luna martie 2025

AQUA Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă atât în online, cât și pe Facebook în...

ECONOMIC2 weeks ago

Importanța colaborării cu firme specializate în transportul de marfă

Sectorul transporturilor de marfă joacă un rol esențial în economie, facilitând mișcarea bunurilor și menținerea unei aprovizionări constante pe piețele...

TV Business Philosophy3 weeks ago

Studiu de caz al modului cum sunt folosite simbolurile religioase în creațiile artistice

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33 i-a avut ca invitați de Doctorul în Medicină, Dragoș Slăvescu, om de cultură...

ECONOMIC3 weeks ago

REGINA MARIA 3.0: Rețeaua de sănătate semnează cea mai mare tranzacție de pe piața medicală din Europa Centrală și de Est

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, compania lider în calitatea serviciilor medicale din România, împreună cu MediGroup, compania lider de servicii...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: