Connect with us

Business-ul tau aici

Infiintare firma tip PFA – ce ar trebui sa stie freelancerii din Romania?

Spre deosebire de alte tari, Romania nu trateaza freelancerii intr-un mod prea placut. De exemplu, suntem pe locul sapte in Europa cand vine vorba de costul contributiilor de asigurari sociale – evident, unii freelanceri nu pot scapa de acest lucru.

Mai apoi, se pune si problema legalitatii. O mare parte din freelancerii romani nu isi declara veniturile, ar vrea sa o faca, dar nu stiu care este modul corespunzator de a face acest lucru. De altfel, nici procesul de infiintare firma PFA nu este prea pe intelesul tuturor.

Poti presta servicii fara infiintare firma?

Da, poti face acest lucru – singura problema fiind ca nu este tocmai legal. Mai apoi, fara firma nici nu vei putea elibera factura clientilor tai. Dar, in general, poti presta servicii si plati taxe fara a infiinta un PFA, SRL, sau PFI.

La sfarsit de an, poti declara veniturile obtinute la ANAF – impozit 10-20%. Desigur, nu beneficiezi de asigurare sociala sau de sanatate daca declari veniturile astfel. Tine minte ca si veniturile provenite din strainatate pot fi declarate si impozitate la fel.

Totusi, in cele din urma, trebuie mentionat faptul ca este necesar sa fii autorizat, in Romania, pentru a presta o anumita gama de servicii. Acest lucru presupune urmarea procesului de infiintare firma si declararea venitului ca atare.

Poti alege mai usor intre PFA, SRL si PFI?

Exista destule articole online care te pot indruma in privinta alegerii corecte pentru tine si pentru tipul de servicii pe care vrei sa il prestezi – dar poti alege mai usor intre acestea? Iata cateva intrebari comune – si raspunsuri – legate de toate procesele de infiintare firma:

  • Ai nevoie de documentul care atesta pregatirea profesionala?

Foarte multi freelanceri renunta la ideea de a-si infiinta propria firma pentru ca stiu, conform surselor online, ca au nevoie de un certificat, diploma, sau document care le atesta pregatirea profesionala. Dupa cum probabil stii, majoritatea freelancerilor sunt autodidacti – nu dispun de asemenea diplome.

Totusi, documentul respectiv nu este mereu obligatoriu – codurile CAEN si legislatia ce le inconjoara vor mentiona nivelul de studii necesar pentru prestarea unui anumit serviciu. Serviciile din IT, de exemplu, cer de obicei studii superioare. Mai apoi, poti completa si o declaratie pe proprie raspundere conform careia detii abilitatile necesare furnizarii unui anumit tip de servicii.

  • Freelancerul cu PFA este obligat sa plateasca CAS si CASS?

Nu. Daca estimezi ca, in anul ce urmeaza, vei avea un venit lunar mai mic decat valoarea salariului lunar minim pe economie, nu va trebui sa platesti CAS. De altfel, te poti inregistra intr-un sistem propriu de asigurare sociala, care te scuteste de plata CAS.

Acelasi lucru se aplica si in cazul CASS – dar, evident, nu beneficiezi de contributie la pensie si asigurare de sanatate.

  • Este procesul infiintare firma PFI mai avantajos?

PFI este parte a PFA, deci se comporta destul de similar cu aceasta. Singura diferenta este faptul ca veniturile tale nu sunt impozitate in avans. Totusi, va trebui sa platesti 16% impozit pe venit, 10% CASS si CAS in valoare de 10.5% in caz de cota individuala sau 26.3%, cota integrala.

Rezultatul reprezinta taxe lunare in valoare de 36.5% sau 46.5% din venitul tau, precum un angajat.

Ai nevoie de ajutor cu infiintarea firmei tale?

Indiferent de ce alegi sa platesti atunci cand inregistrezi venituri extra (poti avea un job si presta servicii in regim freelance), firma de contabilitate Keez te poate ajuta sa iti infiintezi o firma ori sa iti ofere consultanta privind taxe, impozite si toate aspectele financiare/fiscale specifice Romaniei care iti pot da batai de cap!

Recent:

Stirio zi ago

Meciuri false și decontări fictive, printre acuzele aduse FR de Hochei pe Gheață

Scandalul declanșat de jucătorii echipei naționale de hochei pe gheață care ar fi cântat Imnul Ținutului Secuiesc la finalul meciului...

Stiri2 zile ago

Cum poți amenaja o bucătărie modernă fără mari eforturi?

În vara asta ți-ai propus să faci o amenajare cum n-ai mai făcut, iar bucătăria merită ta toată atenția. Aici...

Emisiunea TV Business Philosophy2 zile ago

Aliuță a avut ofertă să joace pentru naționala Ucrainei – Emisiune Business Philosophy

Marian Aliuță a declarat în cadrul Emisiunii Business Philosophy de la Canal 33 că a avut ofertă să joace în...

Emisiunea TV Business Philosophy3 zile ago

Ghencea-Donețk-Baku. Traseul fotbalului spectacol, cu Marian Aliuță

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată joi, 23 iunie, de la ora 22:00, îl va avea ca invitat pe fostul fotbalist...

Succes Press & PR5 zile ago

Cauti fotolii pentru living? Iata 5 secrete pretioase!

Alegerea pieselor de mobilier pentru orice incapere se axeaza in principal pe gusturi, apoi pe functionalitate. Insa, lucrurile ar trebui...

Succes Press & PRo săptămână ago

Deratizarea – cea mai bună metodă pentru a scăpa de rozătoare fără prea multe eforturi

    Te confrunţi cu o invazie de şoareci şi şobolani şi ai nevoie de o intervenţie rapidă de deratizare...

Emisiunea TV Business Philosophyo săptămână ago

„Îndrăznește! Privește cerul!”, cu Elena Chiriac – Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care este programată joi 16 iunie, ora 22:00, o va avea ca invitată specială pe vedeta...

Creatiio săptămână ago

Fundaţia Alexandrion a găzduit delegația Ordinului Sfântul Andrei, Arhonii Patriarhiei Ecumenice, ȋn cadrul misiunii de promovarea a libertăţii religioase

Domnul Nawaf Salameh, Preşedinte Fondator Alexandrion Group şi Fundaţia Alexandrion: ,,Ȋmi doresc ca România să devină un model de libertate religioasă pentru celelalte ţări.’’...

Emisiunea TV Business Philosophy2 săptămâni ago

Emisiune BP: Totul despre multibusiness, cu Vivian Stroe

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33 l-a avut ca invitat pe omul de afaceri Vivian Stroe, Fondatorul SGV Group, informează Revista Sport Magazin....

PR Emotional2 săptămâni ago

Tehnologia neurofeedback şi osteopatie. Abordarea holistică care susţine o viaţă fără dureri

Neurofeedback şi osteopatie. Abordarea holistică a sănătăţii şi stării de bine imbina din ce in ce mai mult cunoasterea straveche...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: