Connect with us

Business-ul tau aici

Infiintare firma tip PFA – ce ar trebui sa stie freelancerii din Romania?

Spre deosebire de alte tari, Romania nu trateaza freelancerii intr-un mod prea placut. De exemplu, suntem pe locul sapte in Europa cand vine vorba de costul contributiilor de asigurari sociale – evident, unii freelanceri nu pot scapa de acest lucru.

Mai apoi, se pune si problema legalitatii. O mare parte din freelancerii romani nu isi declara veniturile, ar vrea sa o faca, dar nu stiu care este modul corespunzator de a face acest lucru. De altfel, nici procesul de infiintare firma PFA nu este prea pe intelesul tuturor.

Poti presta servicii fara infiintare firma?

Da, poti face acest lucru – singura problema fiind ca nu este tocmai legal. Mai apoi, fara firma nici nu vei putea elibera factura clientilor tai. Dar, in general, poti presta servicii si plati taxe fara a infiinta un PFA, SRL, sau PFI.

La sfarsit de an, poti declara veniturile obtinute la ANAF – impozit 10-20%. Desigur, nu beneficiezi de asigurare sociala sau de sanatate daca declari veniturile astfel. Tine minte ca si veniturile provenite din strainatate pot fi declarate si impozitate la fel.

Totusi, in cele din urma, trebuie mentionat faptul ca este necesar sa fii autorizat, in Romania, pentru a presta o anumita gama de servicii. Acest lucru presupune urmarea procesului de infiintare firma si declararea venitului ca atare.

Poti alege mai usor intre PFA, SRL si PFI?

Exista destule articole online care te pot indruma in privinta alegerii corecte pentru tine si pentru tipul de servicii pe care vrei sa il prestezi – dar poti alege mai usor intre acestea? Iata cateva intrebari comune – si raspunsuri – legate de toate procesele de infiintare firma:

  • Ai nevoie de documentul care atesta pregatirea profesionala?

Foarte multi freelanceri renunta la ideea de a-si infiinta propria firma pentru ca stiu, conform surselor online, ca au nevoie de un certificat, diploma, sau document care le atesta pregatirea profesionala. Dupa cum probabil stii, majoritatea freelancerilor sunt autodidacti – nu dispun de asemenea diplome.

Totusi, documentul respectiv nu este mereu obligatoriu – codurile CAEN si legislatia ce le inconjoara vor mentiona nivelul de studii necesar pentru prestarea unui anumit serviciu. Serviciile din IT, de exemplu, cer de obicei studii superioare. Mai apoi, poti completa si o declaratie pe proprie raspundere conform careia detii abilitatile necesare furnizarii unui anumit tip de servicii.

  • Freelancerul cu PFA este obligat sa plateasca CAS si CASS?

Nu. Daca estimezi ca, in anul ce urmeaza, vei avea un venit lunar mai mic decat valoarea salariului lunar minim pe economie, nu va trebui sa platesti CAS. De altfel, te poti inregistra intr-un sistem propriu de asigurare sociala, care te scuteste de plata CAS.

Acelasi lucru se aplica si in cazul CASS – dar, evident, nu beneficiezi de contributie la pensie si asigurare de sanatate.

  • Este procesul infiintare firma PFI mai avantajos?

PFI este parte a PFA, deci se comporta destul de similar cu aceasta. Singura diferenta este faptul ca veniturile tale nu sunt impozitate in avans. Totusi, va trebui sa platesti 16% impozit pe venit, 10% CASS si CAS in valoare de 10.5% in caz de cota individuala sau 26.3%, cota integrala.

Rezultatul reprezinta taxe lunare in valoare de 36.5% sau 46.5% din venitul tau, precum un angajat.

Ai nevoie de ajutor cu infiintarea firmei tale?

Indiferent de ce alegi sa platesti atunci cand inregistrezi venituri extra (poti avea un job si presta servicii in regim freelance), firma de contabilitate Keez te poate ajuta sa iti infiintezi o firma ori sa iti ofere consultanta privind taxe, impozite si toate aspectele financiare/fiscale specifice Romaniei care iti pot da batai de cap!

Recent:

ECONOMIC1 week ago

Tinerii inovatori români zboară spre stele: O șansă unică la Conferința International Space Development

Într-o demonstrație impresionantă de inteligență, pasiune și dedicare, echipa Derzis Hospital, formată din șase elevi excepționali ai Colegiului Național „Cantemir-Vodă”...

ECONOMIC2 weeks ago

STOICA & ASOCIAȚII câștigă definitiv litigiul având ca obiect anularea actelor administrative care au stat la baza edificării unui important depozit ecologic de deșeuri finanțat cu fonduri UE nerambursabile

În data de 4 aprilie 2024, a fost soluționat definitiv un litigiu complex inițiat în anul 2018 de o societate...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Cătălin Munteanu, despre mentalitatea de victimă a fotbaliștilor români care joacă în străinătate

Podcastul Business Philosophy, intitulat “Despre mentalitatea de victimă a fotbalistului român care joacă în străinătate”, l-a avut ca invitat pe...

ECONOMIC2 weeks ago

Nike te trimite în spațiu direct din Piața Universității!

Nike își invită fanii să descopere noul model Air Max DN, experimentând senzația de plutire în spațiu printr-o activare ce...

TV Business Philosophy2 weeks ago

House of Cookies: prăjituri cu gust de artă, la birou şi acasă. Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată miercuri, 10 aprilie,  de la ora 18:00, i-a avut ca invitaţi pe Cristian Şerban, CEO House of...

ECONOMIC2 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna martie 2024

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” și “Facebook...

PODCAST - Business2 weeks ago

Importanța sistemelor performante de irigații, cu Hasan Atmeh (CEO AFKO România)

DESCRIERE: 00:00 – Intro 00:40 – prezentare Hasan Atmeh – CEO AFKO România – una dintre cele mai mari companii...

ECONOMIC3 weeks ago

AQUA Carpatica a obținut 6 noi distincții Monde Selection – International Quality Institute

AQUA Carpatica a obținut 6 noi distincții Monde Selection – International Quality Institute după cum urmează: AQUA Carpatica Natural Mineral...

TV Business Philosophy3 weeks ago

Antreprenoriat pe note muzicale. Cuplul Cristi şi Iulia Ivan la Emisiunea „Business Philosophy”

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată miercuri, 3 aprilie, de la ora 18:00, a avut ca invitaţi un...

ECONOMIC3 weeks ago

Ce ar trebuii sa stii inainte de a inchiria o masina

Autoturismul este un instrument indispensabil în viața de zi cu zi, facilitându-ne să ne desfășurăm activitățile cotidiene și să ajungem...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: