Connect with us

ECONOMIC

Consiliul adoptă un nou regulament privind bateriile și deșeurile de baterii

În data de 10.07.2023 Consiliul a adoptat un nou regulament care consolidează normele de sustenabilitate pentru baterii și deșeurile de baterii. Regulamentul va reglementa întregul ciclu de viață al bateriilor – de la producție la reutilizare și reciclare – și va asigura siguranța, sustenabilitatea și competitivitatea acestora.

Teresa Ribera, Ministrul spaniol al tranziției ecologice: “Bateriile sunt esențiale pentru procesul de decarbonizare și pentru tranziția UE către moduri de transport cu emisii zero. În același timp, bateriile uzate conțin multe resurse valoroase și trebuie să putem reutiliza aceste materii prime critice în loc să ne bazăm pe țări terțe pentru aprovizionare. Noile norme vor promova competitivitatea industriei europene și vor asigura faptul că noile baterii sunt sustenabile și contribuie la tranziția verde.”

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului se va aplica tuturor bateriilor și acumulatorilor, inclusiv tuturor deșeurilor de baterii și acumulatori portabili, bateriilor pentru vehicule electrice, bateriilor industriale, bateriilor de pornire, iluminat sau aprindere (SLI) (utilizate în principal pentru vehicule și utilaje) și bateriilor pentru mijloace de transport ușoare (de exemplu, biciclete electrice, motorete electrice, trotinete electrice).

Direcțiile urmărite de noul Regulament sunt:

Economia circulară

Noile norme vizează promovarea unei economii circulare prin reglementarea bateriilor și acumulatorilor pe parcursul întregului lor ciclu de viață. Prin urmare, regulamentul stabilește cerințe privind sfârșitul ciclului de viață, inclusiv obiective și obligații de colectare, obiective privind recuperarea materialelor și răspunderea extinsă a producătorilor.

Regulamentul stabilește obiective pentru producători de a colecta deșeuri de baterii portabile (63% până la sfârșitul anului 2027 și 73% până la sfârșitul anului 2030) și introduce un obiectiv specific de colectare a deșeurilor de baterii pentru mijloacele de transport ușoare (51% până la sfârșitul anului 2028 și 61% până la sfârșitul anului 2031).

Regulamentul stabilește obiectivul de recuperare a litiului din deșeurile de baterii la 50% până la sfârșitul anului 2027 și la 80% până la sfârșitul anului 2031, obiectiv care poate fi modificat prin acte delegate în funcție de evoluțiile pieței și ale tehnologiei și de disponibilitatea litiului.

Regulamentul prevede niveluri minime obligatorii de conținut reciclat pentru bateriile industriale, bateriile SLI și bateriile EV. Pentru început, acestea sunt stabilite la 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu și 6% pentru nichel. Bateriile vor trebui să dețină o documentație privind conținutul reciclat.

Obiectivul de eficiență a reciclării este stabilit la 80% până la sfârșitul anului 2025 pentru bateriile cu nichel-cadmiu și la 50% până la sfârșitul anului 2025 pentru alte deșeuri de baterii.

Regulamentul prevede că, până în 2027, bateriile portabile încorporate în aparate ar trebui să poată fi demontate și înlocuite de către utilizatorul final, lăsând suficient timp operatorilor pentru a-și adapta proiectarea produselor la această cerință. Aceasta este o dispoziție importantă pentru consumatori. Bateriile mijloacelor de transport ușoare vor trebui să poată fi înlocuite de un profesionist independent.

Norme echitabile pentru toți operatorii

Noile norme vizează îmbunătățirea funcționării pieței interne a bateriilor și asigurarea unei concurențe mai echitabile datorită cerințelor de siguranță, sustenabilitate și etichetare.

Acest lucru se va realiza prin criterii de performanță, sustenabilitate și siguranță, restricții stricte pentru substanțe periculoase precum mercurul, cadmiul și plumbul și informații obligatorii privind amprenta de carbon a bateriilor.

Regulamentul introduce cerințe de etichetare și de informare, printre altele cu privire la componentele bateriei și la conținutul reciclat, precum și un „pașaport pentru baterii” electronic și un cod QR. Pentru a acorda statelor membre și actorilor economici de pe piață suficient timp pentru a se pregăti, cerințele de etichetare se vor aplica începând cel târziu din 2026, iar codul QR începând cel târziu din 2027.

Reducerea impactului social și a impactului asupra mediului

Noul regulament vizează reducerea impactului social și a impactului asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al bateriei. În acest scop, regulamentul stabilește norme stricte privind obligația de diligență pentru operatorii care trebuie să verifice sursa materiilor prime utilizate pentru bateriile introduse pe piață. Regulamentul prevede o derogare pentru IMM-uri de la normele privind diligența necesară.

Ce urmează:

Votul din data de 10.07.2023 al Consiliului încheie procedura de adoptare. Regulamentul va fi de acum semnat de Consiliu și de Parlamentul European. Apoi, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Context

Regulamentul privind bateriile urmărește să creeze o economie circulară pentru sectorul bateriilor, vizând toate etapele ciclului de viață al bateriilor, de la proiectare până la tratarea deșeurilor. Această inițiativă are o importanță majoră, în special având în vedere dezvoltarea masivă a mobilității electrice. Se preconizează că cererea de baterii va crește de peste zece ori până în 2030.

Noul regulament va înlocui actuala Directivă privind bateriile din 2006 și va completa legislația existentă, în special în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

La 10 decembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament privind bateriile. Consiliul a adoptat o abordare generală la 17 martie 2022. Parlamentul European a adoptat în plen poziția sa de negociere la 10 martie 2022. În urma negocierilor interinstituționale, s-a ajuns la un acord provizoriu între negociatorii președinției Consiliului și cei ai Parlamentului European. Rezultatul acordului a fost adoptat în plen de Parlamentul European la 14 iunie 2023.

Informațiile au fost oferite de Asociația Sistemul Național de Reciclare de Bateriilor ( SNRB ) conform comunicatului de presă oferit de Comisia Europeană. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație non-guvernamentală și non-profit. Misiunea SNRB este aceea de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de baterii și acumulatori în vederea organizării unui sistem performant de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA).

 

 

Recent:

PODCAST CULTURA18 hours ago

Cavalerul Negru de la Curtea de Argeș, un mare inițiat al vechilor mistere

Podcastul Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac,  l-a avut ca invitat pe Doctorul în Medicină, Dragoș Slăvescu. Dragos e medic...

ECONOMIC2 days ago

Un tânăr afacerist din Gorj ajută la digitalizarea microîntreprinderilor la un preț accesibil

*Reporter:* Ce este NetLoom.ro, cine este fondatorul și cu ce se ocupă? *Claudiu:* Bună ziua! Numele este Claudiu Gaita,profesez în...

Emisiunea TV Business Philosophy4 days ago

Femei emblematice, scenografie şi design vestimentar. Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, programată pe 19 martie, de la ora 17:00, a avut-o ca invitată pe Beatrice...

ECONOMIC4 days ago

Vinul Rosé din gama premium Chateau Valvis a fost distins cu medalia de aur în cadrul renumitului concurs Vinalies Internationales, organizat la Paris

Vinul Rosé din gama premium Chateau Valvis a fost distins cu medalia de aur în cadrul renumitului concurs Vinalies Internationales,...

PODCAST Dezvoltare Personală1 week ago

Povestea motivațională a unui soldat Invictus cu brațele amputate

Podcastul Business Philosophy, care a fost moderat de Romeo Chiriac, i-a avut ca invitați pe Maiorul Gabriel Ion, coordonatorul proiectului...

TV Business Philosophy1 week ago

Arta recuperării campionilor

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, moderată de Sorin Chiriac, l-a avut ca invitat pe kinetoterapeutul Gelu Cosma (Kinetic...

ECONOMIC2 weeks ago

Indicii care îți arată că tratamentul cu aparat dentar funcționează și dinții tăi se vor alinia perfect

Tratamentul cu aparat dentar este un proces de lungă durată, care necesită răbdare și perseverență, dar rezultatele finale sunt adesea...

PODCAST SPORT2 weeks ago

Inițieri în tainele înotului, pentru copii și bebeluși

Alexandra Vrabie, instructor înot, inițiere copii și bebeluși (Alexandreea Club Fitness & SPA) a fost invitata Ilenei Vlăduț la podcastul...

TV Business Philosophy3 weeks ago

Prestația militarilor români răniți în teatrele de operații la Jocurile Invictus Vancouver & Whistler

https://www.youtube.com/watch?v=mR8wjU30nRA Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, realizată de Romeo Chiriac, i-a avut ca invitați pe Maiorul Gabriel Ion,...

ECONOMIC3 weeks ago

Aqua Carpatica, lider în topul celor mai vizibile branduri de apă pentru luna februarie 2025

Aqua Carpatica este lider în topul celor mai vizibile branduri de apă în online la categoria “Top expresii” pentru luna...

Publicitate

Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

Comanda o campanie de advertoriale premium cu link-uri dofollow catre site-ul tau pentru a obtine rezultate bune in SEO si Brand-Awareness.

O publicatie marca Clubul Media.

Recomandarea noastra: